آموزش پخت سریع خورش عدس | طرز تهیه خورش عدس در 4 مرحله ساده برای 3 نفر
خورش عدس غذایی بسیار خوشمزه و همچنین یکی از خورشهای مقوی و مفید ایرانی است که به عنوان یک وعده غذایی سالم و کامل میتواند حسابی به شما انرژی بدهد.مواد لازم برای خورشت عدس
گوشت خورشتی ۳۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد
هویج ۱ عدد
سیب زمینی ۱ عدد
رب ۱ ق غذا خوری
آبلیمو ۱ ق غذا خوری
زعفران دم کرده غلیظ به مقدار لازم
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به مقدار لازم
#1
طرز تهیه خورش عدس در چهار مرحله
مرحله اول: آماده سازی مواد
ابتدا عدس را از ۱ ساعت قبل خیس کنید. گوشت را به اندازه دلخواه برش بزنید.
مرحله دوم: تفت دادن پیاز
پیاز ها را پوست بگیرید و بشورید سپس خلالی ریز خرد کنید و به همراه زردچوبه و روغن داخل قابلمه ریخته و تفت دهید تا کمی سبک شود سپس گوشت های خرد شده را به همراه فلفل سیاه اضافه کنید و هم بزنید تا گوشت تغییر رنگ دهد.
مرحله دوم: پخت گوشت
در ادامه رب را به گوشت اضافه کنید و کمی تفت دهید و ۲ پیمانه آب ریخته و در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا گوشت ها کمی نرم شوند.
مرحله سوم: افزودن عدس
عدس خیس خورده را به همراه هویچ خرد شده و سیب زمینی مکعبی خرد شده اضافه کنید و هم بزنید مجدد اجازه دهید تا خورشت پخته و غلیظ شود.
مرحله چهارم: تهیه خورش عدس
در انتها نمک غذا را اندازه کنید و آبلیمو و کمی زعفران دم غلیظ را اضافه کنید و بعد از ۱۰ دقیقه بعد از روی حرارت بردارید و به همراه برنج و سبزی خوردن میل کنید. نوش جان
چند نکته مفید :
می توانید به جای آبلیمو از چند عدد آلو بخارا استفاده کنید.
این خورشت نباید زیاد آب داشته باشد پس بگذارید تا غلیظ شود.
می توانید این خورشت را با گوشت چرخ کرده نیز تهیه کنید.
سیب زمینی قابل حذف است.
می توانید به جای رب از پوره چند عدد گوجه فرنگی استفاده کنید.
می توانید مقداری فلفل قرمز در این خورشت استفاده کنید تا خورش عدسی اسپایسی داشته باشید.
می توانید به جای آبلیمو از چند عدد آلو بخارا استفاده کنید.
این خورشت نباید زیاد آب داشته باشد پس بگذارید تا غلیظ شود.
می توانید این خورشت را با گوشت چرخ کرده نیز تهیه کنید.
سیب زمینی قابل حذف است.
می توانید به جای رب از پوره چند عدد گوجه فرنگی استفاده کنید.
می توانید مقداری فلفل قرمز در این خورشت استفاده کنید تا خورش عدسی اسپایسی داشته باشید.
Lentil Stew With Sausage
Prep Time 10 mins
Cook Time 60 mins
Total Time 70 mins
Servings 4 to 5 servings
You can easily double or triple the recipe for a larger group or for make ahead leftovers.
Ingredients
1/3 pound of bacon (about 5 thick slices), cut into 1-inch by 1/4-inch strips
1 medium-large yellow or white onion, chopped (about 1 1/4 cups)
2-3 large carrots, diced (2/3 cup)
2-3 large ribs celery, diced (2/3 cup)
1 teaspoon ground cumin
2 cloves garlic, minced (about 2 teaspoons)
1 pound brown or green dry lentils, rinsed and picked over to remove anything that shouldn"t be there (like a small rock for example)
3 cups water
3 cups chicken stock (can sub water for a total of 6 cups of liquid)
1/2 teaspoon dry thyme
1 bay leaf
1/2 pound Italian sausage (mild, sweet, or spicy, your choice) or smoked sausage, in links (about 2-3 links)
1 teaspoon sherry vinegar (can sub cider vinegar)
1/4 cup chopped fresh parsley, with a little extra for garnish
Method
Cook bacon:
Heat a large, thick-bottomed pot (6 to 8 quart) on medium heat. Add the bacon and cook until much of the fat has rendered out and the bacon is browned and cooked through, about 5-10 minutes.
Use a slotted spoon to remove bacon from pan to a dish, set aside.
Remove (and reserve for another use) all but 2 Tbsp of bacon fat. (If you discard the excess fat, let cool to solidify first, then discard in the trash. Do not pour down the drain or you will clog the drain.)
Sauté carrots, onions, celery, cumin, garlic:
Heat the remaining fat on medium high and add the carrots, onions, celery, and cumin. Stirring frequently, scraping up the browned bits at the bottom of the pan, cook until softened, about 5-7 minutes.
Add the garlic and cook a minute more, until fragrant.
Add lentils, cooked bacon, stock, water, thyme, bay leaf, simmer:
Add back in the cooked bacon, the rinsed lentils, stock, water, thyme, bay leaf. At this point add a teaspoon of salt and some pepper. You will season more to taste later. Bring to a boil and reduce the heat to a simmer. Cook partially covered until lentils are tender, about 40 minutes.
Brown sausage links, cut into pieces, add to stew:
While the lentils are cooking, heat a frying pan on medium heat. Add the Italian sausage links. Gently cook, browning on all sides, until just cooked through. Remove from pan, let cool enough to handle. Cut into pieces of desired length (1 to 2 inches, or you can just keep whole) and add to stew for the last 10 minutes of cooking.
Add sherry vinegar, parsley, salt, pepper:
Add sherry vinegar and parsley to stew. Add salt and freshly ground black pepper to taste. You may need to add more salt than you expect, especially if you are making the stew with water only and not water and stock.
Prep Time 10 mins
Cook Time 60 mins
Total Time 70 mins
Servings 4 to 5 servings
You can easily double or triple the recipe for a larger group or for make ahead leftovers.
Ingredients
1/3 pound of bacon (about 5 thick slices), cut into 1-inch by 1/4-inch strips
1 medium-large yellow or white onion, chopped (about 1 1/4 cups)
2-3 large carrots, diced (2/3 cup)
2-3 large ribs celery, diced (2/3 cup)
1 teaspoon ground cumin
2 cloves garlic, minced (about 2 teaspoons)
1 pound brown or green dry lentils, rinsed and picked over to remove anything that shouldn"t be there (like a small rock for example)
3 cups water
3 cups chicken stock (can sub water for a total of 6 cups of liquid)
1/2 teaspoon dry thyme
1 bay leaf
1/2 pound Italian sausage (mild, sweet, or spicy, your choice) or smoked sausage, in links (about 2-3 links)
1 teaspoon sherry vinegar (can sub cider vinegar)
1/4 cup chopped fresh parsley, with a little extra for garnish
Method
Cook bacon:
Heat a large, thick-bottomed pot (6 to 8 quart) on medium heat. Add the bacon and cook until much of the fat has rendered out and the bacon is browned and cooked through, about 5-10 minutes.
Use a slotted spoon to remove bacon from pan to a dish, set aside.
Remove (and reserve for another use) all but 2 Tbsp of bacon fat. (If you discard the excess fat, let cool to solidify first, then discard in the trash. Do not pour down the drain or you will clog the drain.)
Sauté carrots, onions, celery, cumin, garlic:
Heat the remaining fat on medium high and add the carrots, onions, celery, and cumin. Stirring frequently, scraping up the browned bits at the bottom of the pan, cook until softened, about 5-7 minutes.
Add the garlic and cook a minute more, until fragrant.
Add lentils, cooked bacon, stock, water, thyme, bay leaf, simmer:
Add back in the cooked bacon, the rinsed lentils, stock, water, thyme, bay leaf. At this point add a teaspoon of salt and some pepper. You will season more to taste later. Bring to a boil and reduce the heat to a simmer. Cook partially covered until lentils are tender, about 40 minutes.
Brown sausage links, cut into pieces, add to stew:
While the lentils are cooking, heat a frying pan on medium heat. Add the Italian sausage links. Gently cook, browning on all sides, until just cooked through. Remove from pan, let cool enough to handle. Cut into pieces of desired length (1 to 2 inches, or you can just keep whole) and add to stew for the last 10 minutes of cooking.
Add sherry vinegar, parsley, salt, pepper:
Add sherry vinegar and parsley to stew. Add salt and freshly ground black pepper to taste. You may need to add more salt than you expect, especially if you are making the stew with water only and not water and stock.
منبع : simplyrecipes.com