آموزش پخت خورش عدس | طرز تهیه خورشت دال عدس برای 4 نفر
عدس با نام علمی ens esculinaris، گیاهی کوچک شبیه به نخود و دانهٔ آن از دانههای خوراکی (حبوبات) است که معمولاً در خاکهای فقیری که برای کاشت دیگر محصولات مناسب نیست، کاشته میشود. عدس در انواع و رنگهای گوناگونی وجود دارد که عدس قهوهای، سبز، نارنجی از آن جملهاند. از عدس قرمز برای تهیه شوربایرنگی استفاده میشود.
بنا بر پایگاه اطلاعاتی کتابخانه ملی کشاورزی آمریکا، هر ۱۰۰ گرم از عدس خام شامل ۳۵۳ کالری انرژی است؛ همین مقدار عدس پخته ۱۱۶ کالری انرژی دارد. عدس خام شامل ۸٪ آب، ۶۳٪ کربوهیدرات از جمله ۱۱٪ فیبر غذایی، ۲۵٪ پروتئین، و ۱٪ چربی (در جدول). عدس منبع غنی تغذیهای (۲۰٪ یا بیشتر از مقدار مواد مغذی مورد نیاز روزانه یا DV) است و از تعداد زیادی مواد مغذی، شامل اسید فولیک (۱۲۰٪ DV), ویتامین ب۱ (۷۶٪ DV), پانتوتنیک اسید (۴۳٪ DV), ویتامین ب۶ (۴۲٪ DV), فسفر (۴۰٪ DV), آهن (۵۰٪ DV), و روی (۳۵٪), میشود.[۲][۳] به دلیل آهن و پروتئین موجود در آن، عدس را گوشت فقرا هم مینامند، البته بر خلاف پروتئینهای حیوانی، عدس فاقد ویتامین B12 است.
در ادامه به آموزش پخت خورشت عدس یا خورش دال عدس می پردازیم. این خورشت خوشمزه را ما معمولا برای شام و بدون پلو سرو میکنیم ولی شما میتونید با پلو میل کنید :
خورش دالْ عدس (عدس سرخ) یک نوع از انواع مختلف خوراک سنتی است که شهرت خاصی میان شهروندان جنوب کشور دارد. در پخت این خورش از عدس سرخ، گاهی تمر هندی (کسانی که به ترشیجات علاقه دارند)، سیر، پیاز، روغن و ادویهجات استفاده میشود و با نان یا پلو مصرف میشود.
دستور شماره یک، بوشهر
مواد لازم
عدس قرمز: یک و نیم پیمانه
سیر کوبیده: ۳ حبه
پیاز خردشده: ۱ عدد بزرگ
سیبزمینی: ۲ عدد متوسط
ربگوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری.
روغن، نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
تمر هندی: ۱ پیمانه
#1
طرز تهیه
دستور شماره دو، روش ترکیه به نام عروس ازو
مواد لازم
دال عدس ۱ لیوان
بلغور گندم ۱ فنجان
برنج نصف فنجان
پیاز متوسط ۱ عدد
سیر ۲ حبه
کره ۳ قاشق غذاخوری
آب ۷ لیوان
نمک
مواد لازم سس سوپ
آرد گندم ۲ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
نعناع خشک پودر شده
فلفل قرمز شیرین ۱ قاشق مربا خوری
روغن مایع ۲ قاشق غذاخوری
آب ۲ لیوان
#2
طرز تهیه
۱. پیاز و سیر را ریز خرده کرده با کره سرخ کنید به پیاز و سیر سرخ شده دال عدس، برنج و بلغور گندم را اضافه کرده یک دقیقه تفت دهید یادتان نرود قبل از ریختن در دیگ حتماً عدس، برنج، و بلغور گندم را بشورید.
۲. هفت لیوان آب و نمک را اضافه کرده بگذارید جوش بیاید
۳. در ظرف دیگری آرد را با روغن تفت دهید کمی که سبک شد به آن رب را اضافه کنید ادویه هارا اضافه کرده دو لیوان آب بریزید مرتب هم بزنید تا آرد گلوله نشود وقتی قوام پیدا کرد و یک دست شد به حبوبات نرم شده اضافه کنید بگذارید با شعله کم بپزد وقتی آبش کم شده غلیظ شد آماده سرو است.