طرز تهیه مارمالاد انجیر | آموزش درست کردن مارمالاد انجیر
روش پخت و طرز تهیه مارمالاد انجیر | آموزش درست کردن مارمالاد انجیر :مارمالاد انجیر
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
مواد لازم
انجیر ۱ کیلو
شکر ۱کیلو و ۲۰۰ گرم
پودر ژلاتین ۱ قاشق مرباخوری سرپر
ابلیمو ۱ قاشق غذاخوری
گلاب نصف فنجان
#1
طرز تهیه
انجیر را درون غذا ساز یا مخلوط کن ریخته به طوری که فقط کمی له شود ولی آب نیندازد. سپس با شکر مخلوط کرده و روی شعله میگذاریم تا قوام بیاید. در حالت عادی برای هر کیلو انجیر همان مقدار شکر اضافه میکنیم ولی در اینجا چون میخواهیم ژلاتین استفاده کنیم ۲۰۰ گرم بیشتر میریزیم. تا انجیر به قوام میرسد. گلاب را با پودر ژلاتین مخلوط کرده و روی بخار کتری به روش بن ماری قرار میدهیم تا حسابی مخلوط شود. در پایان کار آبلیمو را به انجیر اضافه کرده و زیر شعله را خاموش میکنیم. سپس ژلاتین و گلاب را اضافه میکنیم و کاملاً مخلوط میکنیم. پس از سرد شدن درون شیشه با درب محکم نگهداری میکنیم.
مربا (لیست جدید)
موارد بیشتر...
Ingredients
3 pounds figs
3 each oranges
6 ¾ cups sugar
(3 3/8 pounds)
3 each lemons
Directions
Makes about 9 half-pints.
Wash, peel and chop the figs. Wash and chop the oranges, including the rind.
Put figs and oranges in a preservng kettle with the sugar.
Place on low heat and cook, uncovered, about 45 minutes, stirring occasionally.
While this is simmering, wash, very thinly slice and seed the lemons.
Cook them in a small amount of water until tender and drain.
About 15 minutes before the fig mixture is done, add the lemon slices.
Ladle into hot, sterilized jars and seal immediately.
To seal: Fill to within ½-inch head room, being sure to first wipe the rim and threads of the jars with a hot damp cloth to remove all particles of food, seeds or spices.
While contents are hot, cover with a ⅛ inch layer of paraffin.
When paraffin has set, add another layer of melted paraffin, tilting and rotating the jar to seal completely.
3 pounds figs
3 each oranges
6 ¾ cups sugar
(3 3/8 pounds)
3 each lemons
Directions
Makes about 9 half-pints.
Wash, peel and chop the figs. Wash and chop the oranges, including the rind.
Put figs and oranges in a preservng kettle with the sugar.
Place on low heat and cook, uncovered, about 45 minutes, stirring occasionally.
While this is simmering, wash, very thinly slice and seed the lemons.
Cook them in a small amount of water until tender and drain.
About 15 minutes before the fig mixture is done, add the lemon slices.
Ladle into hot, sterilized jars and seal immediately.
To seal: Fill to within ½-inch head room, being sure to first wipe the rim and threads of the jars with a hot damp cloth to remove all particles of food, seeds or spices.
While contents are hot, cover with a ⅛ inch layer of paraffin.
When paraffin has set, add another layer of melted paraffin, tilting and rotating the jar to seal completely.