طرز تهیه مربای آلبالو | آموزش درست کردن مربای آلبالو | قیمت مربا
تهیه مربای آلبالو خوشمزه در خانه کار بسیار ساده ای است، اما نیاز به صبر و شکر بسیار زیادی دارد :مربای آلبالو / مربا البالو | Cherry jam
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
مواد لازم برای تهیه مربای آلبالو
آلبالوی نوبری ۱ کیلو
شکر ۱ کیلو
وانیل شکری ۱ قاشق چایخوری
#1
طرز تهیه برای تهیه مربای آلبالو
ابتدا دم آلبالوها را گرفته و تمیز شستشو دهید. سپس اگر دستگاه هسته گیر دارید با دستگاه هستهها را جدا کنید. اگر هم ندارید به آرامی طوری که آلبالوها له نشود هسته آنها را جدا کرده و درون ظرف لعابی قرار دهید و شکر را لایه لایه به آلبالوها اضافه کنید و به مدت ۷ الی ۸ ساعت در یخچال قرار داده تا شکر کاملا در آلبالوها حل شود. سپس روی شعله قرار دهید تا به جوش آید. مراقب باشید لحظه جوش آمدن کمی کف کرده از ظرف سرریز نگردد و بگذارید تا شکر قوام بیاید در آخر کار وانیل را اضافه و شعله را خاموش نمایید. اگر میخواهید از شهد مربا شربت تهیه کنید میتوانید مقدار شکر را دو کیلو کرده و موقعی که مربا پخته شد آن را جدا کرده و مجددا بگذارید تا کاملا شهد غلظت پیدا کرده (قوام بیاید) فقط همیشه وانیل را آخر کار استفاده نمایید. در صورت زیاد جوشیدن وانیل مزه آن روبه تلخی خواهد رفت.
Ingredients
2kg cherries, pitted, ½ roughly chopped, ½ halved
1.2kg jam or preserving sugar (with added pectin)
2 lemons, juiced
Method
Put two saucers in the freezer for testing the jam later on. Tip the cherries, sugar and lemon juice into a large, heavy-based saucepan and simmer uncovered over a medium-high heat for 35-50 mins, stirring frequently until thick and glossy.
After 35 mins, spoon a little of the jam onto one of the chilled saucers. Leave for 1 min, press a fingertip into the jam. If it starts the wrinkle, it’s ready. If it slides away, continue to boil the jam for 10 mins, then test again on the other saucer.
Spoon the jam into sterilised jars and seal. Will keep for six months unopened (when stored in a dark, cool place), or opened in the fridge for three months.
2kg cherries, pitted, ½ roughly chopped, ½ halved
1.2kg jam or preserving sugar (with added pectin)
2 lemons, juiced
Method
Put two saucers in the freezer for testing the jam later on. Tip the cherries, sugar and lemon juice into a large, heavy-based saucepan and simmer uncovered over a medium-high heat for 35-50 mins, stirring frequently until thick and glossy.
After 35 mins, spoon a little of the jam onto one of the chilled saucers. Leave for 1 min, press a fingertip into the jam. If it starts the wrinkle, it’s ready. If it slides away, continue to boil the jam for 10 mins, then test again on the other saucer.
Spoon the jam into sterilised jars and seal. Will keep for six months unopened (when stored in a dark, cool place), or opened in the fridge for three months.