ماهی تن چیست؟ | انواع ماهی تن | ارزانترین تن ماهی ها
تُن نام چند نوع ماهی بزرگ اقیانوسی از خانواده تونماهیان (به انگلیسی: Scombridea) است. این نوع ماهی خیلی سریع شنا میکند و سرعت حرکت آن به ۷۰ کیلومتر بر ساعت میرسد. بعضی از انواع تن خونگرم میباشند. برخلاف انواع دیگر ماهی که گوشت سفید دارند، ماهی تن گوشت صورتی یا قرمز تیره دارد. علت قرمزی گوشت آنها، میزان زیاد میوگلوبین (پروتیین محتوی آهن قرمز در عضله)، در بافتهای ماهیچه است. گوشت سفت ماهی تن دارای پروتئین و ویتامینهای بسیاری است.
بیشتر ماهیان تن در دریاهای گرم زندگی میکنند، اما بسیاری از آنان در فصل تابستان به آبهای شمالی کرهٔ زمین سفر میکنند. "بال ماهی آبی" حدود ۳ متر طول دارد. الباکور از انواع دیگر ماهی تن هستند. برخی از انواع بزرگتر ماهی تن مانند بلوفین (en) میتوانند حرارت بدنشان را با فعالیتهای ماهیچهای بالاتر از دمای آب ببرند. این کار به آنها کمک میکند که بتوانند در آبهای سرد زنده بمانند.ماهی تن ماهی است که اکثر کنسرو های ماهی از آن استفاده میکند.
تن ماهی (لیست جدید)
موارد بیشتر...
A tuna (also called tunny) is a saltwater fish that belongs to the tribe Thunnini, a subgrouping of the Scombridae (mackerel) family. The Thunnini comprise 15 species across five genera, the sizes of which vary greatly, ranging from the bullet tuna (max. length: 50 cm (1.6 ft), weight: 1.8 kg (4 lb)) up to the Atlantic bluefin tuna (max. length: 4.6 m (15 ft), weight: 684 kg (1,508 lb)). The bluefin averages 2 m (6.6 ft), and is believed to live up to 50 years.
Tuna, opah, and mackerel sharks are the only species of fish that can maintain a body temperature higher than that of the surrounding water. An active and agile predator, the tuna has a sleek, streamlined body, and is among the fastest-swimming pelagic fish – the yellowfin tuna, for example, is capable of speeds of up to 75 km/h (47 mph). Found in warm seas, it is extensively fished commercially, and is popular as a game fish. As a result of overfishing, some tuna species, such as the southern bluefin tuna, are threatened with extinction.
Etymology
The term "tuna" ultimately derives from Thunnus, the Middle Latin form of the Ancient Greek: θύννος, romanized: (thýnnos), lit. "tunny-fish" – which is in turn derived from θύνω (thýnō), "rush, dart along".
However, the immediate source for the word tuna in English is American Spanish < Spanish atún < Andalusian Arabic at-tūn, assimilated from al-tūn التون [Modern Arabic التن] : "tuna fish" < Greco-Latin thunnus mentioned above.
image : YouTubeTuna, opah, and mackerel sharks are the only species of fish that can maintain a body temperature higher than that of the surrounding water. An active and agile predator, the tuna has a sleek, streamlined body, and is among the fastest-swimming pelagic fish – the yellowfin tuna, for example, is capable of speeds of up to 75 km/h (47 mph). Found in warm seas, it is extensively fished commercially, and is popular as a game fish. As a result of overfishing, some tuna species, such as the southern bluefin tuna, are threatened with extinction.
Etymology
The term "tuna" ultimately derives from Thunnus, the Middle Latin form of the Ancient Greek: θύννος, romanized: (thýnnos), lit. "tunny-fish" – which is in turn derived from θύνω (thýnō), "rush, dart along".
However, the immediate source for the word tuna in English is American Spanish < Spanish atún < Andalusian Arabic at-tūn, assimilated from al-tūn التون [Modern Arabic التن] : "tuna fish" < Greco-Latin thunnus mentioned above.