طرز تهیه شیربرنج | آموزش پخت شیربرنج مخصوص ماه رمضان برای 4 نفر
شیربرنج یا شیربا، چاشت و غذایی است که از شیر و برنج میپزند و بیشتر با شکر و شیره میخورند. بدان «آش شیر» نیز گویند.
تاریخچه
«شیربا» در شاهنامه فردوسی نیز به کار رفتهاست.
در مازندران مراسمی تحت عنوان تمنای باران وجود دارد که در یکی از آیینهای آن، همهٔ اهالی روستا شیر و برنج جمع میکنند و با آن شیربرنج درست کرده، میخورند و مقداری از آن را با این باور که باران ببارد، روی پشت بام میریزند.
«شیربا» در شاهنامه فردوسی نیز به کار رفتهاست.
در مازندران مراسمی تحت عنوان تمنای باران وجود دارد که در یکی از آیینهای آن، همهٔ اهالی روستا شیر و برنج جمع میکنند و با آن شیربرنج درست کرده، میخورند و مقداری از آن را با این باور که باران ببارد، روی پشت بام میریزند.
ارزش غذایی
شیربرنج بهجهت دارا بودن شیر (منبع غنی از کلسیم) و برنج (سرشار از ویتامینهای گروه ب) و همچنین طعمدهندههای مقوی و آرامبخش اعصاب مانند هل و گلاب، مفید است. و کمی زنجبیل تازه که بعد پخت از غذا بیرون کشیده می شود.
شیربرنج بهجهت دارا بودن شیر (منبع غنی از کلسیم) و برنج (سرشار از ویتامینهای گروه ب) و همچنین طعمدهندههای مقوی و آرامبخش اعصاب مانند هل و گلاب، مفید است. و کمی زنجبیل تازه که بعد پخت از غذا بیرون کشیده می شود.
دستور شماره یک
مواد لازم :
شیر ۳ پیمانه
برنج یک پیمانه یا ۲۰۰ گرم
گلاب نصف پیمانه
مواد لازم :
شیر ۳ پیمانه
برنج یک پیمانه یا ۲۰۰ گرم
گلاب نصف پیمانه
طرز تهیه:
برنج را از پیش به مدت چند ساعت خیس کنید، سپس آب برنج را خالی کرده و به همراه ۲ پیمانه آب یا یک پیمانه آب و یک پیمانه شیر داخل قابلمهای بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا کمی پخته و نرم شود، سپس شیر را به آن اضافه کنید و همچنان روی شعله ملایم اجاق گاز قرار دهید و مرتب هم بزنید تا کاملا پخته و غلیظ شود. برای این منظور معمولا ۱۵ الی ۲۰ دقیقه زمان کافی است. حالا گلاب را به آن اضافه کنید. بعد از گذشت یکی دو دقیقه، قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید و شیربرنج را در ظرف مورد نظر بکشید و پس از تزئین روی آن با دارچین، با مربا یا عسل، شکر یا شیره میل کنید.
نکته: بعضیها شکر را – مانند فرنی – به همراه شیر و گلاب در مراحل پخت به شیربرنج اضافه میکنند.
برنج را از پیش به مدت چند ساعت خیس کنید، سپس آب برنج را خالی کرده و به همراه ۲ پیمانه آب یا یک پیمانه آب و یک پیمانه شیر داخل قابلمهای بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا کمی پخته و نرم شود، سپس شیر را به آن اضافه کنید و همچنان روی شعله ملایم اجاق گاز قرار دهید و مرتب هم بزنید تا کاملا پخته و غلیظ شود. برای این منظور معمولا ۱۵ الی ۲۰ دقیقه زمان کافی است. حالا گلاب را به آن اضافه کنید. بعد از گذشت یکی دو دقیقه، قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید و شیربرنج را در ظرف مورد نظر بکشید و پس از تزئین روی آن با دارچین، با مربا یا عسل، شکر یا شیره میل کنید.
نکته: بعضیها شکر را – مانند فرنی – به همراه شیر و گلاب در مراحل پخت به شیربرنج اضافه میکنند.
دستور شماره دو
مواد لازم:
برنج: یک پیمانه پر (۲۵۰ گرم)
گلاب: یک پیمانه
هل ساییده: یک قاشق مربا خوری
شیر: ۲ کیلو یا ۸ لیوان
شکر یا شیره انگور: برای روی آن
خامه: ۱۵۰ گرم (نکته: میتوان بدون خامه هم درست کرد.)
زعفران ساییده شده آبگرفته (در صورت تمایل)
مواد لازم:
برنج: یک پیمانه پر (۲۵۰ گرم)
گلاب: یک پیمانه
هل ساییده: یک قاشق مربا خوری
شیر: ۲ کیلو یا ۸ لیوان
شکر یا شیره انگور: برای روی آن
خامه: ۱۵۰ گرم (نکته: میتوان بدون خامه هم درست کرد.)
زعفران ساییده شده آبگرفته (در صورت تمایل)
طرز پخت:
پس از شستن برنج آنرا با آب خیس میکنیم. پس از چند ساعت آب آنرا خالی کرده و با سه لیوان آب گذاشته تا کمی پخته و نرم شود. شیر را به آرامی در چند مرحله افزوده با حرارت ملایم میگذاریم تا شیر برنج آهسته جوشیده و پخته و مقداری غلیظ شود. گلاب، هل ساییده و خامه را در آن ریخته یک بار بهم زده و حرارت را خاموش میکنیم. کمی آنرا با گوشتکوب برقی هم زده و در ظرف مورد نظر کشیده مقداری دارچین روی آن ریخته و با شیره، مربا یا شکر آن را میل نمایید. (در صورت تمایل میتوان زعفران ساییده را در آخر افزوده چند جوش که زد هل، گلاب و خامه را میافزاییم.)
پس از شستن برنج آنرا با آب خیس میکنیم. پس از چند ساعت آب آنرا خالی کرده و با سه لیوان آب گذاشته تا کمی پخته و نرم شود. شیر را به آرامی در چند مرحله افزوده با حرارت ملایم میگذاریم تا شیر برنج آهسته جوشیده و پخته و مقداری غلیظ شود. گلاب، هل ساییده و خامه را در آن ریخته یک بار بهم زده و حرارت را خاموش میکنیم. کمی آنرا با گوشتکوب برقی هم زده و در ظرف مورد نظر کشیده مقداری دارچین روی آن ریخته و با شیره، مربا یا شکر آن را میل نمایید. (در صورت تمایل میتوان زعفران ساییده را در آخر افزوده چند جوش که زد هل، گلاب و خامه را میافزاییم.)
Rice pudding is a dish made from rice mixed with water or milk and other ingredients such as cinnamon and raisins.
Variants are used for either desserts or dinners. When used as a dessert, it is commonly combined with a sweetener such as sugar. Such desserts are found on many continents, especially Asia where rice is a staple. Some variants are thickened only with the rice starch; others include eggs, making them a kind of custard.
Rice pudding around the world
Rice puddings are found in nearly every area of the world. Recipes can greatly vary even within a single country. The dessert can be boiled or baked. Different types of pudding vary depending on preparation methods and the selected ingredients. The following ingredients are usually found in rice puddings:
rice; white rice (usually short grain, but can also be long grain, broken rice, basmati, or jasmine rice), brown rice, black rice
milk (whole milk, coconut milk, cream or evaporated)
spices (cardamom, nutmeg, cinnamon, ginger, etc.)
flavorings and toppings (vanilla, orange, lemon, rose water; pistachio, almond, cashew, raisin, walnut, etc.)
sweetener (sugar, brown sugar, honey, sweetened condensed milk, dates, fruit or syrups)
eggs (sometimes)
The following is a list of various rice puddings grouped by place of origin.
Variants are used for either desserts or dinners. When used as a dessert, it is commonly combined with a sweetener such as sugar. Such desserts are found on many continents, especially Asia where rice is a staple. Some variants are thickened only with the rice starch; others include eggs, making them a kind of custard.
Rice pudding around the world
Rice puddings are found in nearly every area of the world. Recipes can greatly vary even within a single country. The dessert can be boiled or baked. Different types of pudding vary depending on preparation methods and the selected ingredients. The following ingredients are usually found in rice puddings:
rice; white rice (usually short grain, but can also be long grain, broken rice, basmati, or jasmine rice), brown rice, black rice
milk (whole milk, coconut milk, cream or evaporated)
spices (cardamom, nutmeg, cinnamon, ginger, etc.)
flavorings and toppings (vanilla, orange, lemon, rose water; pistachio, almond, cashew, raisin, walnut, etc.)
sweetener (sugar, brown sugar, honey, sweetened condensed milk, dates, fruit or syrups)
eggs (sometimes)
The following is a list of various rice puddings grouped by place of origin.