طرز تهیه املت اسفناج در خانه | دستور پخت املت اسفناج برای 2 نفر
املت اسفناج پس از املت قارچ یکی از محبوب ترین املت هاست. این املت از ترکیب تخم مرغ و برگ اسفناج تهیه میشود که میتوانید طعم دهندههای دیگری نیز به آن اضافه کنید.این املت ریشه ترکی دارد که به آن Ispanaklı Yumurta میگویند.
نکتهای که وجود دارد در شستشوی اسفناجهاست. اسفناج گل و لای زیادی دارد، پس باید در شستشوی آن دقت کنید. برای بهتر شسته شدن سعی کنید مدتی آنها را در آب بخیسانید. سپس تک تک برگها را بشویید.
زمان پخت : 12 min
برای : 2 نفر
برای : 2 نفر
مواد لازم
300 گرم اسفناج شسته و خرد شده
4 عدد تخم مرغ
یک پیاز ریز خرد شده
1 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
1 قاشق چای خوری پاپریکا
1 قاشق چای خوری چیلی
1 قاشق غذاخوری روغن زیتون
نمک و فلفل برای چاشنی
#1
طرز تهیه
در یک تابه روغن زیتون را بریزید. زمانی که گرم شد پیاز خرد شده را اضافه کنید. پیازها را تفت بدهید تا نرم و سبک شوند. حالا اسفناجها را اضافه میکنیم و هم بزنید.
حالا رب گوجه فرنگی را با کمی آب جوش مخلوط کنید تا شکل سس شود سپس به اسفناج و پیاز اضافه کنید. پاپریکا، چیلی، نمک و فلفل را اضافه میکنیم. همه چیز را کاملا به هم بزنید و روی حرارت ملایم قرار دهید.
در یک کاسه تخم مرغها را بشکنید و خوب به هم بزنید. حالا تخم مرغ را روی تابهای که موادتان قرار دارد به آرامی بریزید تا روی مواد را بپوشاند. در تابه را بگذارید و زیر اجاق گاز را کم کنید. اجازه دهید تا 4-5 دقیقه در این حالت بماند.
املت خوشمزهی شما آماده شد. میتوانید آن را با ماست سرو کنید.
یادتان نرود که صبحانه پروتئینی شما با تخم مرغ آماده شده و نمیتوانید بیشتر از دو تا سه بار در هفته آن را میل کنید.
Spinach Omelette with Green Garlic and Chillies
Ingredients
2 tsp olive oil
1 cup spinach finely chopped
1 small onion finely chopped
1/4 cup finely chopped spring onions or green garlic
2 green chillies finely chopped
3 Eggs
2 tbsp milk
black pepper freshly ground
1/2 tsp salt
Spinach Omelette with Green Garlic and Chillies
Pin
Pin
Instructions
To make spinach omelette, heat the oil in a non stick pan. Fry the finely chopped onions, spinach, garlic greens (or spring onions) and chillies for 3-4 minutes on a high flame.
Meanwhile, crack the eggs in a bowl. Add the milk, black pepper and salt and whisk until you get a smooth mixture.
Combine the sauteed greens mixture into the eggs, whisking it in quickly.
Pour this mixture in the same pan and allow to cook on a medium heat. Once it looks nearly set, carefully turn it over to cook the other side.
Use two spatulas to help turn the spinach omelette over. Or else, turn the omelette over into a dish and then slide it back into the pan to cook the other side.
Serve hot as it is or with toast.
Recipe Notes
Other ingredients you can use in this spinach omelette are sun dried tomatoes, finely chopped bell peppers or finely chopped mushrooms. Saute this along with the greens, onions and chillies and proceed with the recipe.
Cut the omelette into wedges and it can also be served cold between slices of bread or along with a salad for a quick lunch.
Ingredients
2 tsp olive oil
1 cup spinach finely chopped
1 small onion finely chopped
1/4 cup finely chopped spring onions or green garlic
2 green chillies finely chopped
3 Eggs
2 tbsp milk
black pepper freshly ground
1/2 tsp salt
Spinach Omelette with Green Garlic and Chillies
Pin
Pin
Instructions
To make spinach omelette, heat the oil in a non stick pan. Fry the finely chopped onions, spinach, garlic greens (or spring onions) and chillies for 3-4 minutes on a high flame.
Meanwhile, crack the eggs in a bowl. Add the milk, black pepper and salt and whisk until you get a smooth mixture.
Combine the sauteed greens mixture into the eggs, whisking it in quickly.
Pour this mixture in the same pan and allow to cook on a medium heat. Once it looks nearly set, carefully turn it over to cook the other side.
Use two spatulas to help turn the spinach omelette over. Or else, turn the omelette over into a dish and then slide it back into the pan to cook the other side.
Serve hot as it is or with toast.
Recipe Notes
Other ingredients you can use in this spinach omelette are sun dried tomatoes, finely chopped bell peppers or finely chopped mushrooms. Saute this along with the greens, onions and chillies and proceed with the recipe.
Cut the omelette into wedges and it can also be served cold between slices of bread or along with a salad for a quick lunch.