چگونه در خانه برنج بپزیم؟ آموزش پخت انواع برنج برای چهار نفر
اولين نکته برای پخت برنج ، تهيه برنج خوب و درجه يک است، بديهي است چنين برنجي از لحاظ قيمت گرانتر از برنجهاي پر محصول و يا نامرغوب مي باشد ولي بايد توجه داشت که برنج درجه يک علاوه برداشتن عطر و طعم ، داراي ري زياد مي باشد که اين خود سبب آن مي شود تا هر کيلو برنج درجه يک برای شش الي هفت نفر کفایت می کند اما هر کيلو برنج پر محصول و يا نامرغوب به چهار الي پنج نفر غذا مي دهد ، بنابر اين تصديق مي فرماييد که عملاً نه تنها برنج درجه يک گران نبوده بلکه به صرفه نيز مي باشد.روش پخت با مايکروفر براي 2 پيمانه برنج
1 - ابتدا برنج را با آب ولرم چند دفعه بدون اينکه زياد چنگ بزنيم ميشوئيم تا آب برنج زلال شود و آنگاه آب برنج را کاملاً خالي مي کنيم .
2 - دو پيمانه برنج و چهار پيمانه آب و نصف قاشق غذا خوري روغن مايع و يک قاشق چاي خوري نمک را در ظرف مناسب مايکروفر خوب مخلوط مي کنيم ( بايد توجه داشت که حجم ظرف به اندازه اي باشد که سطح آب تا نصف ظرف قرار گيرد).
3 - سپس ظرف را بدون درب ، مدت 10 دقيقه با قدرت 100% در داخل مايکروفر قرارداده و پس از خاموش شدن مايکروفر برنج را هم مي زنيم و درب ظرف را مي گذاريم و مدت 10 دقيقه با قدرت 70% در داخل مايکروفر قرار مي دهيم .
روش پخت آبکشي
دستور پخت 1 :
1 - ابتدا برنج را با آب ولرم چند دفعه بدون اينکه زياد چنگ بزنيم ميشوئيم تا آب برنج زلال شود و آنگاه آب برنج را کاملاً خالي مي کنيم .
2 - برنج را به مدت 2 الي 3 ساعت در آب و نمک خيس مي دهيم بطوري که سطح آب تقريبا چهار سانتيمتر بالا تر از سطح برنج قرار بگيرد و مقدار نمک آن به نسبت هر پيمانه برنج نصف قاشق غذاخوري نمک مي باشد.
3 - قابلمه مناسبي را آب کرده مي گذاريم جوش بيايد سپس آب نمک برنج را خالي کرده و برنج را در آب جوش مي ريزيم و مي گذاريم برنج جوش بيايد ، آنگاه يکي دوبار آهسته بهم مي زنيم و چند لحظه منتظر مي شويم تا مغز برنج کمي نرم شود بطوريکه وقتي دانه برنج را در دست له کرديم مغز آن زبر و خشک نباشد و بعد برنج را در آبکش مي ريزيم تا آب آن خارج شود بعد به نسبت 2 پيمانه برنج 2 قاشق غذاخوري ماست و يک قاشق غذاخوري روغن مايع ته قابلمه مي ريزيم و هم مي زنيم و بعد برنج را از آبکش داخل قابلمه مي ريزيم و اطرافش را بصورت مخروط بالا مي آوريم .
4 - درب قابلمه را با يک پارچه نخي و يا حوله تميز پيچيده و روي قابلمه مي گذاريم و بعد قابلمه را روي اجاق با شعله کم به مدت 25 دقيقه براي دو تا چهار پيمانه و مدت 40 دقيقه براي چهار تا ده پيمانه برنج، قرار مي دهيم تا دم بکشد.
2 - برنج را به مدت 2 الي 3 ساعت در آب و نمک خيس مي دهيم بطوري که سطح آب تقريبا چهار سانتيمتر بالا تر از سطح برنج قرار بگيرد و مقدار نمک آن به نسبت هر پيمانه برنج نصف قاشق غذاخوري نمک مي باشد.
3 - قابلمه مناسبي را آب کرده مي گذاريم جوش بيايد سپس آب نمک برنج را خالي کرده و برنج را در آب جوش مي ريزيم و مي گذاريم برنج جوش بيايد ، آنگاه يکي دوبار آهسته بهم مي زنيم و چند لحظه منتظر مي شويم تا مغز برنج کمي نرم شود بطوريکه وقتي دانه برنج را در دست له کرديم مغز آن زبر و خشک نباشد و بعد برنج را در آبکش مي ريزيم تا آب آن خارج شود بعد به نسبت 2 پيمانه برنج 2 قاشق غذاخوري ماست و يک قاشق غذاخوري روغن مايع ته قابلمه مي ريزيم و هم مي زنيم و بعد برنج را از آبکش داخل قابلمه مي ريزيم و اطرافش را بصورت مخروط بالا مي آوريم .
4 - درب قابلمه را با يک پارچه نخي و يا حوله تميز پيچيده و روي قابلمه مي گذاريم و بعد قابلمه را روي اجاق با شعله کم به مدت 25 دقيقه براي دو تا چهار پيمانه و مدت 40 دقيقه براي چهار تا ده پيمانه برنج، قرار مي دهيم تا دم بکشد.
دستور پخت 2 : (مواد لازم برای چهار نفر)
برنج : ۲ و نیم پیمانه ۲۰۰ میلی لیتری، ۴۰۰ گرم
*وزن برنج در هر پیمانهٔ ۲۰۰ میلی لیتری، ۱۶۰ گرم است. میزان برنج برای یک نفر ۱۰۰ گرم در نظر گرفته شدهاست.
نمک : ۴ قاشق غذاخوری و اگر لازم بود پس از چشیدن مزه
*۲ قاشق برای خیساندن برنج و ۲ قاشق برای داخل آب هنگام آبکش کردن در صورت کم نمک بودن در هنگام پخت میتوان مقدار دیگری با آب به برنج در حال دم کشیدن اضافه کرد.
روغن : ۴ قاشق غذاخوری
*نیمی برای ته دیگ کردن نان یا سیب زمینی و نیمی برای داخل برنج
سیب زمینی برش داده شده یا نان : به مقدار لازم برای پوشاندن ته قابلمه
زعفران : یک چهارم قاشق چایخوری
*در صورت تمایل
*وزن برنج در هر پیمانهٔ ۲۰۰ میلی لیتری، ۱۶۰ گرم است. میزان برنج برای یک نفر ۱۰۰ گرم در نظر گرفته شدهاست.
نمک : ۴ قاشق غذاخوری و اگر لازم بود پس از چشیدن مزه
*۲ قاشق برای خیساندن برنج و ۲ قاشق برای داخل آب هنگام آبکش کردن در صورت کم نمک بودن در هنگام پخت میتوان مقدار دیگری با آب به برنج در حال دم کشیدن اضافه کرد.
روغن : ۴ قاشق غذاخوری
*نیمی برای ته دیگ کردن نان یا سیب زمینی و نیمی برای داخل برنج
سیب زمینی برش داده شده یا نان : به مقدار لازم برای پوشاندن ته قابلمه
زعفران : یک چهارم قاشق چایخوری
*در صورت تمایل
طرز تهیه چلو
۱. قبل از پخت چند ساعت برنج، را در یک ظرف آب نمک میریزیم تا خوب خیس بخورد.
۲. یک قابلمه که جای کافی برای پخت برنج داشته باشد را پر از آب کرده روی شعلهٔ بسیار تند قرار میدهیم و داخل آن نمک اضافه میکنیم.
۳. وقتی که آب کاملاً جوش آمد برنج را داخل قابلمه میریزیم و کمی هم میزنیم. کف برنج را نیز گاهگاهی با ملاقه گرفته دور میریزیم. بعد از ۵ دقیقه برنج رو آزمایش میکنیم بدین معنا که یکدانه را مابین دو انگشت فشار میدهیم برنج باید حالت سفت و حالت استخوانی نداشته باشد. در این زمان برنج را درون آبکش میریزیم و به روی آن آب ولرم میگیریم تا شوری آن برود.
۴. در قابلمهای که برای پختن در نظر گرفتهایم، روغن ریخته و کف قابلمه را با نان یا سیب زمینی میپوشانیم. قابلمه بر روی شعله متوسط تا تند میگذاریم. برنج را به درون قابلمه میریزیم و آن را با کفگیر به شکل تپه فرم میدهیم.
۵. در قابلمه را میبندیم تا بخار داخل قابلمه پر شود. پس از حدود ۷–۵ دقیقه انگشت خیسمان را به بدنهٔ قابلمه میزنیم اگر آب بسرعت تبخیر شد یعنی قابلمه به حد کافی داغ شده و زمان آن رسیده که شعله را کاملاً کم کنیم. بیش از حد ماندن قابلمه بر روی شعله زیاد باعث سوختگی تهدیگ خواهد شد.
۶. پس از کم کردن شعله در حدود نیم پیمانه آب و روغن (اگر کم نمک بود نمک) به برنج اضافه میکنیم. برای بستن در قابلمه یا در را با پارچه پوشانده یا در صورت امکان دمکنی را به روی قابلمه میگذاریم؛ بنابراین ابتدا شعله باید زیاد باشد تا آب برنجها بخار شود و هم چنین بخار درون قابلمه را بگیرد و بعد شعله را بسیار کم میکنیم و به مدت تقریباً ۱ ساعت صبر میکنیم تا برنج آماده شود.
نکته: در صورت استفاده از زعفران کمی زعفران خرد شده را داخل آبجوش ریخته آن را در درون استکان کوچکی ریخته آن را هنگام دم کشیدن برنج در کنار برنج قرار میدهیم تا زعفران نیز دم بکشد و رنگ آن غلیظ شود. بعد از کشیدن برنج روی سینی کمی برنج داخل این استکان ریخته و روی برنجها را با برنج زعفرانی تزئین میکنیم. در صورت نیاز به زعفران در غذاهای دیگر میتوان مقدار بیشتری زعفران بکار برد و باقیمانده را در یخچال به مدت چندین روز نگهداری کرد.
کف برنج را با ملاقه گرفته دور میاندازیم
برنج خیسانده شده در نمک و آب، زعفران حل شده در آبجوش، سیب زمینی حلقه برش داده، آب و روغن برای هنگام دم کشیدن
چلویی که با استفاده از این دستور تهیه شده است.
روغن را در قابلمه ریخته و سیب زمینیهای ورقه ورقه شده را در کف قابلمه میچینیم
برنج را بصورت تپه در میآوریم
زعفران را که در آب داغ حل شده میتوان در کنار برنج قرار داد تا دم بکشد. مقداری از این زعفران را میتوان برای این برنج مصرف کرد و باقیمانده را تا چند روز در یخچال نگهداری کرد.
بعد از اینکه در درون برنج در اثر حرارت زیاد بخار جمع شد، حرارت را کم میکنیم و بعد از ریختن مقداری آب و روغن در قابلمه را با دمکن میپوشانیم تا برنج دم بکشد
روش پخت کته
1 - ابتدا برنج را با آب ولرم چند دفعه بدون اينکه زياد چنگ بزنيم ميشوئيم تا آب برنج زلال شود و آنگاه آب برنج را کاملاً خالي مي کنيم .
2 - براي هر پيمانه برنج مقدار يک و نيم پيمانه آب اضافه مي کنيم و نمک را به اندازه لازم داخل آن مي ريزيم (براي هر پيمانه برنج يک قاشق چايخوري نمک )
3 - به مدت 2 الي 3 ساعت به همين حالت مي گذاريم تا برنج کاملا خيس بخورد .
4 - قابلمه را روي اجاق با شعله متوسط قرار مي دهيم پس از آنکه جوش آمد نصف قاشق غذا خوري روغن مايع (براي 2 پيمانه برنج ) به آن اضافه نموده و هم مي زنيم
5 - هنگاميکه آب برنج رو به انتها است يک بار هم زده و سپس درب قابلمه را با يک پارچه نخي و يا حوله تميز پيچيده و روي قابلمه قرار مي دهيم و شعله اجاق را کم مي کنيم تا به مدت 10 دقيقه (براي 2 پيمانه برنج ) برنج دم بکشد .
2 - براي هر پيمانه برنج مقدار يک و نيم پيمانه آب اضافه مي کنيم و نمک را به اندازه لازم داخل آن مي ريزيم (براي هر پيمانه برنج يک قاشق چايخوري نمک )
3 - به مدت 2 الي 3 ساعت به همين حالت مي گذاريم تا برنج کاملا خيس بخورد .
4 - قابلمه را روي اجاق با شعله متوسط قرار مي دهيم پس از آنکه جوش آمد نصف قاشق غذا خوري روغن مايع (براي 2 پيمانه برنج ) به آن اضافه نموده و هم مي زنيم
5 - هنگاميکه آب برنج رو به انتها است يک بار هم زده و سپس درب قابلمه را با يک پارچه نخي و يا حوله تميز پيچيده و روي قابلمه قرار مي دهيم و شعله اجاق را کم مي کنيم تا به مدت 10 دقيقه (براي 2 پيمانه برنج ) برنج دم بکشد .