شقاقل چیست و خواص و کاربردهای آن در چیست؟
در کتب فارسی با نامهای هویج وحشی ، هشفیفل ، اشقاقل ، هشقیقل ، ششقاقل ، گزربر ، ریشه گزربری ، زردک ریگی ، شقاقل امده است.به فرانسوی Panais و Panais cultiv e « نوع مزروع ان » و Panais checacul « نوع صحرایی ان » و به انگلیس نوع مزروع ان را Parsnip و نوع وحشی ان را Wild parsnip گویند . شَقاقُل معمولی یا زَردَک ریگی یا زردک ریشبزی یکی از سبزیجات ریشهای از خانواده هویج است(هویج وحشی). شکل آن همانند هویج است ولی پوست آن کمرنگتر و مزه آن قویتر است. شقاقل در بیشتر آسیا و اروپا میروید و از قدیم خورده میشده است. پیش از ورود سیب زمینی از قاره آمریکا به بر قدیم، در اروپا و آسیا شقاقل بسیار خورده میشد.
مغز و ریشه آن یکنواخت و ریشه آن سنگین و دیرهضم است ولی وقتی که با شکر و عسل به صورت مربا تبدیل شود گوارش آن ساده است.
گیاهی است از خانواده Umbelliferae و نام علمی نوع وحشی ان که ریشه ان شقاقل مرباست Malabaila schekakul Boiss و مترادف ان Pastinaca secacul Russ و Tordylium sekakul MILL می باشد.
شقاقل گیاهی است دو ساله شکل ظاهری ان شبیه گیاه هویج برگهای ان دارای بریدگی و در عین حال دندانه دار ، ساقه های ان گوشه دار است. ریشه ان که برای تهیه مربا مصرف میشود نسبتا ضخیم و ضخامت ان در حد یک انگشت ، پر گره و کمی شیرین است. میوه ان در ابعاد یک نخود برنگ تیره و گلهای ان به صورت چتر مرکب در انتهای شاخه گل دهنده ظاهر می شود.
گیاه شقاقل در ماسه های مرطوب و حاشیه جنگلهای متراکم انتشار دارد. در ایران در دماوند ،جنگلهای شمال ایران و سایر اماکن مرطوب می روید و بیشتر زیر درختان متراکم می باشد . در شیراز در کوه برفی می روید .
در اروپا بخصوص در فرانسه از نوع مزروع ان غذایی قدیمی دارند به نام Pot – au – feu که از گوشت گاو پخته و شقاقل مزروع و انواع سبزیجات بخصوص تره درست می کنند و چاشنی هایی که می زنند نسبتا خوشمزه می شود. دراروپا و امریکای شمالی به عنوان سبزی و همچنین علوفه به کار می رود.
خواص – کاربردهای شقاقل
ریشه گیاه شقاقل ازنظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی کمی گرم و تر می باشد و از نظر خواص معتقدند که باز کننده انسداد مجاری عروق ، مبهی و گرم کننده می باشد وبرای گرم کردن معده و کلیه و کبد تاثیر بسزایی دارد . اشتها را کاهش میدهد .
خواص دارویی ان تا ۴ سال باقی می ماند. سایر خواص آن :
1-تقویت کننده کبد و کلیه ها می باشد.
2- شقاقل اشتها را کم می کند.
3- بلغم و رطوبتها را دفع می کند.
4- سوپی که از شقاقل و پیاز و پیاز فرنگی تهیه شده باشد از بهترین داروهای ادرار آور مؤثرتر است.
5- هرگاه برگ شقاقل را به سوپ فوق اضافه کنیم برطرف کنندۀ انواع روماتیسم است.
6- دربعضی افراد گرم مزاج تولید سردرد می نماید ، در صورتی که شقاقل را با مقداری عسل بخورید و یا مربای آن یا عسل را تهیه کنید ایجاد سردرد و کم اشتهایی نمی کند.
7- ریشه آن سنگین و دیرهضم می باشد ولی چنانچه با شکر و عسل به صورت مربا
دربیاید ، هضم آن آسان شده و به راحتی خورده میشود.
8- از ریشه های گره دار آن در صنعت غذاسازی و دارویی استفاده می شود.
ترکیبات شیمیایی شقاقل :
در هر یک صد گرم نوع اهلی شقاقل خام مواد زیر وجود دارد:
اب ۷۹ گرم ، پروتئین ۷/۱ گرم ، چربی ۵/۰ گرم ، هیدراتهای کربن ( قند و نشاسته ) ۱۵ گرم ، کلسیم ۵۰ میلیگرم ، فسفر ۷۷ میلی گرم، اهن ۷/۰ میلی گرم ، سدیم ۱۲ میلیگرم ، پتاسیم ۵۴۱ میلیگرم ، ویتامین A۳۰ IU، تیامین ۰۸/۰ میلی گرم ، رایبوفلاوین ۰۹/۰ میلی گرم ، نیاسین ۲/۰ میلی گرم ، و ویتامین C۱۶ میلی گرم . در هر یک صد گرم نوع اهلی شقاقل پخته کم اب مواد زیر وجود دارد:
اب ۸۲ گرم ، پروتئین ۵/۱ گرم ، چربی ۵/۰ گرم ، هیدراتهای کربن ( قندو نشاسته )۱۳ گرم ، کلسیم ۴۵ میلی گرم ، فسفر ۶۲ میلی گرم ، اهن ۶/۰ میلی گرم ، سدیم ۸ میلی گرم ، پتاسیم ۳۷۹ میلی گرم ، ویتامین A ۳۰ IU ، تیامین ۰۷/۰ میلی گرم ، رایبوفلاوین ۰۸/۰ میلیگرم ، نیاسین ۱/۰ میلی گرم و ویتامین C۱۰ میلیگرم .
بهترین شامپو ضد ریزش مو
مشاهده لیست
ارزانترین یخچال بازار
مشاهده قیمت
بهترین پلی استیشن و ایکس باکس ایران
مشاهده قیمت
تازهها
تفاوت سرخ کن بدون روغن نینجا و فیلیپس چیست؟
شانس استخراج نات کوین افزایش یافت!
همه چیز درباره وام فرزند آوری (از بهترین بانک تا روش ثبت نام)
دریافت وام درمانی تا سقف ۵۰ میلیون تومان با دانلود اپلیکیشن آپ برای آیفون
نات کوین (NOT) چیست؟ (آموزش خرید و فروش نات کوین)
دشمنی جو بایدن با ارز دیجیتال و نگرانی سرمایه گذاران
راهنمای خرید دستگاه بخور سرد (معرفی پرفروش ترین مدل بازار)
فراری دودیچی چیلندره با قیمت نجومی رونمایی شد!
مالیات خرید طلا در سال جدید چقدر است؟
تون کوین چیست؟ (تاریخچه تون کوین + مزایا و معایب TON)
*لطفا از درج شماره تلفن و یا آدرس های اینترنتی مختلف اکیداً خودداری فرمایید.