آموزش پخت شیشلیک | طرز تهیه شیشلیک | دستور پخت شیشلیک
شیشلیک غذای محبوب در کشورهای ایران، اتحاد جماهیر شوروی سابق، مغولستان و بخشهایی از اروپای مرکزی است. در ترکی شیش به معنای سیخ و شیشلیک به معنای کباب سیخی است.در اصل شیشلیک از گوشت بره تهیه میگردد اما با توجه به علایق محلی و ترجیحات مذهبی ممکن است گوشت مورد استفاده متفاوت باشد (در بعضی مناطق گوشت خوک یا گاو). سیخهای شیشلیک یا تماماً از قطعات گوشت یا چربی یا بهطور متناوب (یک در میان) تکههای گوشت و چربی و سبزیجاتی مانند فلفل، پیاز و گوجه فرنگی تشکیل میشوند.
گوشت شیشلیک که گوشت دنده میباشد معمولاً به مدت یک شب در موادی مانند سرکه یا میوههای ترش مزه به اضافه سبزی و ادویه خوابانده میشود. این در حالی است که دیدن شیشلیک در منوی رستورانها امری غیرعادی نیست، معمولاً در غرب آسیا سیخهای شیشلیک توسط فروشندگان خیابانی روی چوب یا زغال کباب میشوند و به فروش میرسند. شیشلیک معمولاً بر روی منقل، پخته میشود. به عنوان مثال در کشور لهستان szaszłyk (شیشلیک محلی، تلفظ shash - wik)، یک غذای فست فود بسیار محبوب است که معمولاً در منوی رستورانهای شلوغ به چشم میخورد.
مواد لازم برای ۴ نفر
گوشت راسته گوسفندی مخصوص شیشلیک ۱ کیلو و ۲۰۰ گرم
پیاز درشت ۳ عدد
ماست ترش ۱ لیوان
فلفل سیاه ۱ قاشق چایخوری
نمک به میزان لازم
کره، زعفران و آبلیمو/ برای سس شیشلیک به میزان لازم
#1
طرز تهیه
گوشت راستهٔ خوب و مناسب را که به صورت دو بند دو بند (لیک) میباشد ـ باید ۲ استخوان داشته باشد که به صورت آماده و برش زده در قصّابیها موجوداست ـ را تهیه میکنیم. پیاز را باید خلالی برش میزنیم و همراه کمی نمک، ماساژ میدهیم تا آب بیاندازد. نصف قاشق فلفل سیاه و ۱ لیوان ماست ترش را مخلوط کرده با پیاز و نمک آغشته میکنیم.
#2
گوشت شیشلیک را در آن خوابانده و به مدّت ۱۰ تا ۱۲ ساعت در یخچال گذاشته تا طعم بگیرد و سریعتر پخته شود گوشت را با بیفتککوب میکوبیم تا نرم شده و سطح آن زیاد شود. برای سیخ گرفتن شیشلیک، باید قسمت استخوان راسته را در دست گرفته و انحنای استخوان دنده بیرون باشد. گوشت راسته را به صورتی که سیخ از وسط دو تا استخوان دنده ردّ شود؛ سیخ میگیریم. در همه سیخها، انحنای استخوان به سمت چپ یا راست باشد تا راحتتر روی کبابپز قرار گرفته و حجم کمتری بگیرد. سیخهای شیشلیک را روی حرارت ملایم کبابپز قرار میدهیم تا مغز گوشت کاملاً پخته شود. سس کره، زعفران و آبلیمو را با قاشق یا قلم مو آغشته کرده و با برنج یا نان داغ سرو شود.
Shashlik, or shashlyk, is a dish of skewered and grilled cubes of meat, similar to or synonymous with shish kebab. It is known traditionally, by various other names in the Caucasus and Central Asia, and from the 19th century became popular as shashlik across much of the Russian Empire.
Etymology and history
The word shashlik or shashlick entered English from the Russian shashlyk, of Turkic origin. In Turkic languages, the word shish means skewer, and shishlik is literally translated as "skewerable". The word was coined from the Crimean Tatar: "şış" ("spit") by the Zaporozhian Cossacks and entered Russian in the 18th century, from there spreading to English and other European languages. Prior to that, the Russian name for meat cooked on a skewer was verchenoye, from vertel, spit. Shashlik did not reach Moscow until the late 19th century. From then on, its popularity spread rapidly; by the 1910s it was a staple in St Petersburg restaurants and by the 1920s it was already a pervasive street food all over urban Russia.
Etymology and history
The word shashlik or shashlick entered English from the Russian shashlyk, of Turkic origin. In Turkic languages, the word shish means skewer, and shishlik is literally translated as "skewerable". The word was coined from the Crimean Tatar: "şış" ("spit") by the Zaporozhian Cossacks and entered Russian in the 18th century, from there spreading to English and other European languages. Prior to that, the Russian name for meat cooked on a skewer was verchenoye, from vertel, spit. Shashlik did not reach Moscow until the late 19th century. From then on, its popularity spread rapidly; by the 1910s it was a staple in St Petersburg restaurants and by the 1920s it was already a pervasive street food all over urban Russia.