طرز تهیه آش شلغم مجلسی | دستور پخت آش شلغم برای ۱۰ نفر
آش شلغم نوع از انواع آشهای ایرانی است. در طبخ این نوع آش از شلغم، لپه یا عدس، برنج، پیاز، آبلیمو، شکر، روغن و نمک استفاده میشود و این آش با نعنا داغ تزئین و مصرف میشود.مواد لازم
شلغم ۱۵۰۰ گرم
برنج ۲۰۰ گرم
پیاز داغ عسلی ۳ قاشق سوپخوری
گوشت چرخ کرده ۵۰۰ گرم
لپه ۷۵ گرم
زردچوبه ۱ قاشق مرباخوری
روغن ۱۵۰ گرم
فلفل قدری
نمک قدری
در صورت تمایل سیب زمینی!
#1
طرز تهیه
صورتیکه گوشت چرخ شده باشد با کمی نمک و یک عدد پیاز رنده کرده مخلوط میکنیم و کوفته ریزه درست میکنیم و در کمی روغن سرخ می نمائیم در صورتیکه گوشت مغز ران باشد آنرا بشکل قیمه خرد کرده با پیاز سرخ کرده تفت میدهیم و مقداری آب میریزیم عدس را نیز اضافه میکنیم و میگذاریم با حرارت ملایم گوشت و عدس بپزد (بدیهی است در صورتیکه کوفته ریزه تهیه کرده باشیم مدت طبخ آن کوتاهتر خواهد بود)، بعد شلغم را پوست میکنیم و خرد میکنیم داخل گوشت میریزیم برنج را نیز می شوئیم و با زرد چوبه و نمک و فلفل به گوشت اضافه می نمائیم و حرارت را ملایم میکنیم و گاهی نیز آش را بهم میزنیم تا تمام مواد آش پخته شود و کاملاً جا بیافتد. موقع کشیدن کمی نعناع داغ نیز روی آن میدهیم. در صورت رعایت مقادیر مواد اولیه این غذا برای ۱۰ تا ۱۲ نفر کافیست.
Ingredients
5⅕ oz ground beef
1 small onion
3 tablespoon rice
3 tablespoon fried onions
3 tablespoon bulgur
4 small turnips
1 tablespoon dried mint
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon salt
7 oz a mixture of herbs (cilantro, parsley, scallion, spinach)
8 cups of water or (gravy + water)
2 tablespoon vegetable oil
Instructions
Pour vegetable oil into a pan and fry the diced onion
Add the fried onions and washed rice to them
Then add dried mint, salt, and turmeric to the onions
Add washed bulgur
Add chopped herbs
Add water and let them cook for 30 minutes.
In another pan, make meatballs with ground beef and fry them
Add meatballs to the Ash
Finally, slice the turnips or cube them and add them to the dish
Cook them for another 30 minutes on low or medium heat,
Notes
Uniqop’s Advice:
You can omit the meatballs from a recipe
If you don’t have gravy, you’d better use butter instead of vegetable oil
For more nutrition in the food cook it with gravy
Note that using water may be a better option than using chicken stock instead of gravy
Nutrition
Serving: 100g | Calories: 60kcal | Carbohydrates: 8.05g | Protein: 2.22g | Fat: 2.19g | Cholesterol: 4.47mg | Sodium: 223.13mg | Potassium: 115.58mg | Fiber: 1.32g | Sugar: 1.33g | Vitamin A: 1.17IU | Vitamin C: 4.56mg | Calcium: 15.64mg | Iron: 0.32mg
5⅕ oz ground beef
1 small onion
3 tablespoon rice
3 tablespoon fried onions
3 tablespoon bulgur
4 small turnips
1 tablespoon dried mint
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon salt
7 oz a mixture of herbs (cilantro, parsley, scallion, spinach)
8 cups of water or (gravy + water)
2 tablespoon vegetable oil
Instructions
Pour vegetable oil into a pan and fry the diced onion
Add the fried onions and washed rice to them
Then add dried mint, salt, and turmeric to the onions
Add washed bulgur
Add chopped herbs
Add water and let them cook for 30 minutes.
In another pan, make meatballs with ground beef and fry them
Add meatballs to the Ash
Finally, slice the turnips or cube them and add them to the dish
Cook them for another 30 minutes on low or medium heat,
Notes
Uniqop’s Advice:
You can omit the meatballs from a recipe
If you don’t have gravy, you’d better use butter instead of vegetable oil
For more nutrition in the food cook it with gravy
Note that using water may be a better option than using chicken stock instead of gravy
Nutrition
Serving: 100g | Calories: 60kcal | Carbohydrates: 8.05g | Protein: 2.22g | Fat: 2.19g | Cholesterol: 4.47mg | Sodium: 223.13mg | Potassium: 115.58mg | Fiber: 1.32g | Sugar: 1.33g | Vitamin A: 1.17IU | Vitamin C: 4.56mg | Calcium: 15.64mg | Iron: 0.32mg
منبع : uniqop.com