حلوا چیست؟ | تاریخچه حلوا | معرفی انواع حلوا
حلوا نوعی شیرینی معروف ایرانی است. حلوا انواع مختلفی دارد و برحسب نوع آن ممکن است برخی مواقع به عنوان شیرینی برخی مواقع به عنوان دسر یا برخی موارد نیز در پخت یک غذا یا شیرینی دیگر مورد استفاده قرار گیرد. بهطور مثال در پخت و تهیه رنگینک از حلوای آرد یا همان حلوای سیاه یا تره حلوا استفاده میشود.انواع مشهور حلوا
با وجود اینکه حلوا انواع بسیار زیاد و مختلفی دارد ولیکن هرجا صحبت از حلوا میشود فکر افراد به سمت همان حلوای آرد میرود که برای فاتحه خواندن بر سر مزار و سنگ قبر اموات پخش میشود، میرود.
مواد اولیه تهیه حلوا برحسب نوع آن مختلف است. برای نمونه حلوای آرد گندم از مخلوط شدن آرد سفید گندم با روغن آفتابگردان و شیره انگور و هل و گلاب و مغز پسته و زعفران و به جای شیره میتوان شکر استفاده کرد بر روی آتش شدید به دست میآید.
#1
تاریخچه حلوا
انواع حلوا
بسته به نوع مواد اولیه استفاده شده و محل جغرافیایی پخت، حلوا میتواند طعمها و شکلهای مختلفی داشته باشد و با در نظر گرفتن تأثیر لهجههای محلی در نامگذاری انواع مختلف حلوا شکل میگیرد:
حلوا تره
حلوا هویج
حلوا برنجی (گندی یا حلوا تر ) مخصوص بهبهان
حلوا گل سرخ
حلوا شکلات فندقی
حلوا پسته ای
حلوا هل و بادام
حلوا لوز[۲]
حلوا گردویی
حلوای شیر (حلوا شیرازی، مناسبvb ماه مبارک رمضان)
حلوا ارده
حلوا دورنگ
حلوا اوماج
حلوا سیاه
حلوا زعفرانی
حلوا خرمایی
حلوا سوهانی
حلوا زنجبیل (زنجفیل)
و نام گذاری بر اساس شکل تزئین
حلوا رولی (رولتی)
حلوا شطرنجی
Halva (also halvah, halwa,[1][2] and other spellings) are dense, sweet confections originating in the Middle East.[3][4][5] It is also served in Central and South Asia, the Balkans, the Caucasus, Eastern Europe, Malta, North Africa, the Horn of Africa, and in the Jewish diaspora. Identical sweets exist in other countries, such as China, though these are not generally referred to as "halva".
In global, popular usage it means "desserts" or "sweet", and describes two types of desserts:
Flour-based
This type of halva is slightly gelatinous and made from grain flour, typically semolina (suji- India and Pakistan). Its primary ingredients are clarified butter (ghee), flour, and sugar.
Nut butter-based
This type of halva is crumbly and usually made from tahini (sesame paste) or other nut butters, such as sunflower seed butter. Its primary ingredients are nut butter and sugar.
Halva may also be based on various other ingredients, including beans, lentils, and vegetables such as carrots, pumpkins, yams and squashes.
It can be kept at room temperature during non-summer months with little risk of spoilage.
In global, popular usage it means "desserts" or "sweet", and describes two types of desserts:
Flour-based
This type of halva is slightly gelatinous and made from grain flour, typically semolina (suji- India and Pakistan). Its primary ingredients are clarified butter (ghee), flour, and sugar.
Nut butter-based
This type of halva is crumbly and usually made from tahini (sesame paste) or other nut butters, such as sunflower seed butter. Its primary ingredients are nut butter and sugar.
Halva may also be based on various other ingredients, including beans, lentils, and vegetables such as carrots, pumpkins, yams and squashes.
It can be kept at room temperature during non-summer months with little risk of spoilage.