طرز تهیه ساده و کامل کیک کاکائویی (یکی از محبوب ترین کیک ها)
کیک کاکائویی یکی از محبوب ترین کیک ها می باشد و کسانی که به شکلات علاقه دارند از بین تمام مدل های کیک انتخاب آن ها به طور حتم کیک کاکائویی است.کیک کاکائویی | Deep Chocolate Cocoa Cake
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
مواد لازم
کره ۱۳۵ گرم یا سه چهارم پیمانهٔ ۲۰۰ میلیلیتری
۲ شکر ۲۲۵ گرم یا یک پیمانه و یک چهارم پیمانه
۳ تخم مرغ ۳ عدد
۴ آرد ۲۷۵ گرم یا ۲ و یک دوم پیمانه
۵ نمک اندک
۶ وانیل به میزان لازم
۷ کاکائو (نوع پررنگ مناسبتر است) ۱۸ گرم یا ۳ قاشق قاشق غذاخوری
۸ بیکنیگ پودر یک قاشق قاشق غذاخوری یا ۱۲ گرم
۹ آب سرد یک پیمانه یا ۲۰۰ گرم
طرز تهیه
۱. کره و شکر را با تخم مرغ همزنی در ظرف بزرگی بهم بزنید تا سفید شود، زردهها را نیز اضافه کرده بهم بزنید.
۲. آرد، بیکینگ پودر، وانیل، کاکائو، آب سرد را به تدریج اضافه کرده کمی بهم بزنید تا مواد قاطی شود.
۳. سفیده تخم مرغ را بزنید تا سفت شود و با مواد بالا بصورت دورانی مخلوط کنید.
۴. مایه را در قالب ریخته به مدت ۴۰ دقیقه در حرارت ۱۷۰ درجه بپزید.
۵. کیک را بعد از اینکه از قالب جدا کردید بر روی یک توری قرار دهید و کیک را به دو قسمت ببرید که بخار آن خارج شود.
۶. کیک را میتوان با حدود ۳۰۰ گرم خامه یا تنها با پودر قند تزئین کرد.
کیک کاکائویی لذیذ و خوشمزه
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
Fluffy Cocoa Cake with Aquafaba
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
Yield
Makes 8 to 10 servings
Ingredients
2 cups all-purpose flour
3/4 cup unsweetened cocoa powder
1 1/4 teaspoons baking soda
3/4 teaspoon salt
1 1/2 sticks (3/4 cup) unsalted butter, softened
1 3/4 cups packed light brown sugar
2 large eggs
1 teaspoon vanilla
1 1/3 cups water
Confectioners sugar for dusting
Preparation
Preheat oven to 350°F. Butter a 9- by 2-inch round cake pan and dust with flour, knocking out excess.
Whisk together flour, cocoa, baking soda, and salt.
Beat together butter and brown sugar with an electric mixer until pale and fluffy. Add eggs 1 at a time, beating well after each addition, then beat in vanilla.
Add flour mixture and water alternately in batches, beginning and ending with flour and mixing just until combined.
Pour batter into cake pan and bake in middle of oven until springy to the touch and a tester inserted in center comes out clean, 55 minutes to 1 hour. Cool in pan 1 hour. Invert onto a rack, then turn right side up and dust with confectioners sugar.
Makes 8 to 10 servings
Ingredients
2 cups all-purpose flour
3/4 cup unsweetened cocoa powder
1 1/4 teaspoons baking soda
3/4 teaspoon salt
1 1/2 sticks (3/4 cup) unsalted butter, softened
1 3/4 cups packed light brown sugar
2 large eggs
1 teaspoon vanilla
1 1/3 cups water
Confectioners sugar for dusting
Preparation
Preheat oven to 350°F. Butter a 9- by 2-inch round cake pan and dust with flour, knocking out excess.
Whisk together flour, cocoa, baking soda, and salt.
Beat together butter and brown sugar with an electric mixer until pale and fluffy. Add eggs 1 at a time, beating well after each addition, then beat in vanilla.
Add flour mixture and water alternately in batches, beginning and ending with flour and mixing just until combined.
Pour batter into cake pan and bake in middle of oven until springy to the touch and a tester inserted in center comes out clean, 55 minutes to 1 hour. Cool in pan 1 hour. Invert onto a rack, then turn right side up and dust with confectioners sugar.