طرز تهیه کیک پادشاه | دستور پخت کیک پادشاه به سبک فرانسوی گالت د روا
کیک سه پادشاه یا کیک پادشاهان (به انگلیسی: King cake) (به فرانسوی: Galette des Rois)، نوعی کیک با منشأ فرانسوی است که در یکی از جشنهای در ارتباط با کریسمس بنام جشن خاجشویان یا عید تعمید عیسی، در برخی از کشورها خورده میشود. این کیک معمولاً به شکل حلقهاست و یک عروسک نوزاد به نشانهٔ عیسی مسیح در داخل آن قرار دارد. قسمتی از کیک که حاوی عروسک نوزاد است نصیب هر کس که بشود از امتیازات یا وظایفی تعیین شدهای بهرهمند میشود. این کیک بهطور سنتی با شکری که به سه رنگ بنفش، طلایی و سبز رنگ آمیزی شدهاست، تزئین میشود که یادآور سه مُغی است که پس از زایش عیسی به زیارت او رفتند و هدایایی پیشکش او کردند. این کیک توسط مهاجران فرانسوی و اسپانیایی در جنوب شرقی آمریکا از فلوریدا تا تکزاس و به بخصوص شهر نیواورلئان رواج پیدا کردهاست.
به سبک فرانسه
کیک به طور سنتی در هنگام جشن خاجشویان در کشور فرانسه و استان کبک در کشور کانادا در بسیاری از نانواییها در طول ماه ژانویه به فروش میرسد.
دو نوع از این کیک وجود دارد: در شمال فرانسه و استان کبک به نام کیک گالت دِ روا نامیده میشود (که میتواند یا دایره یا مستطیل شکل باشد) گالت د روا متشکل است از لایههای پوسته پوسته که از خمیر هزار لا به دست می آید و یک مرکز متراکم که مواد آن را کرم کاستارد مخلوط شده با کرم بادام تشکیل میدهد به نام frangipane. در جنوب فرانسه کیک به شکل دایره ای میان خالی است و با میوههای قندی تزیین داده شده و رنگ آن شبیه به یک تاج است. کیک سه پادشاه در جنوب فرانسه نیای کیکهای سه پادشاه در اسپانیا است و به کیک سه پادشاه در نیو اورلئان در آمریکا بسیار شباهت دارد.
کیک به طور سنتی در هنگام جشن خاجشویان در کشور فرانسه و استان کبک در کشور کانادا در بسیاری از نانواییها در طول ماه ژانویه به فروش میرسد.
King cake
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
مواد لازم
خمیر هزار لا ۶۰۰ گرم بطور تقریبی
کره برای داخل کرم بادام ۶۰ گرم
شکر برای داخل کرم ۶۰ گرم
تخم مرغ برای داخل کرم یک عدد
پودر بادام ۶۰ گرم
(کمی وانیل) یک قاشق غذاخوری
تخم مرغ برای تزئین روی کیک یک عدد
#1
طرز تهیه
۱. کرهای که در بیرون یخچال نسبتاً نرم شدهاست را تا حدی با تخم مرغ همزنی یا کفگیر چوبی بهم میزنیم تا بصورت کرم سفت در بیاید لازم نیست بیش از اندازه بهم زد و کرم را نرم کرد. وقتی کره به حالت کرم درآمد پودر شکر را اضافه بهم میزنیم. یک دوم تخم مرغی که از قبل زرده و سفیدهٔ آن مخلوط شده را اضافه کرده بهم میزنیم. پودر بادام را نیز اضافه میکنیم بهم میزنیم. باقیمانده تخم مرغ و رام (نوشیدنی الکلی) یا کمی وانیل را نیز با این مواد مخلوط میکنیم.
۲. خمیر هزار لا را به ضخامت ۵-۳ میلیمتر پهن کرده آن را به دو قسمت تقسیم می کنیم. یک قسمت را در داخل سینی فر پهن کرده (زیر خمیر نیاز به انداختن کاغذ روغنی نیست) و روی خمیر به شکل دایرهای با قطر ۲۰ سانتیمتر علامت میگذاریم. داخل این دایره را به اندازه ۳-۲ سانتیمتر با برس تخم مرغ میمالیم.
۳. خمیر بادام را در داخل قیفی با سرقیفی نسبتاً گشاد ریخته به قطر ۱۷-۱۶ سانتیمتر مارپیچ وار بر روی خمیر می ریزیم. نیمه دیگر خمیر را بر روی این خمیر قرار داده سینی فر را در داخل یخچال می گذاریم تا خمیر استراحت کند.
۴. وقتی خمیر سرد شد ابتدا با کارد دایره ای به قطر ۲۰ سانتیمتر را بر روی آن علامت می گذاریم تا موقع بریدن مطابق با آن بریده شود. با کارد تیز کیک را به شکل دایره بریده شود. بر روی کیک با برس تخم مرغ مالیده شود. سپس با دقت با فشار دادن نوک کارد طرح هایی بر روی کیک ایجاد شود. برای خارج شدن بخار از درون کیک با وسایل نازک و نوک تیزی مانند چوب کبریت یا غیره بهتر است سوراخهایی بر روی کیک ایجاد شود.
۵. کیک را در فری که از قبل با دمای ۲۰۰ درجه گرم شده، ابتدا به مدت ۲۰ دقیقه پخته و بعد از اینکه رنگ آن کمی تیره شد با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ دقیقه میپزیم.
A king cake (sometimes referred to as kingcake, kings" cake, king"s cake, or three kings" cake) is a type of cake associated in a number of countries with the festival of Epiphany at the end of the Christmas season; in other places, it is associated with the pre-Lenten celebrations of Mardi Gras/Carnival.
What started out roughly 300 years ago as a dry French bread–type dough with sugar on top and a bean inside now comes in many varieties depending on the country. Some king cakes are made of a sweet brioche dough in the shape of a hollow circle with a glazed topping sprinkled with colored sugar. Hundreds of thousands of king cakes are eaten in New Orleans during the Carnival season. In other countries, king cakes are made with a puff pastry, filled with one of several fillings (e.g., almond, apple, chocolate/pear, etc.), and have a small figurine, called a fève, hidden inside. The figurine changes from bakery to bakery and can have a variety of themes. The person who gets the piece of cake with the fève has various privileges and obligations.
History
The "king cake" takes its name from the biblical Kings. In Western Christian liturgical tradition, the Solemnity of Epiphany—commemorated on January 6—celebrates the visit of the Magi to the Christ Child. The Eve of Epiphany (the night of January 5) is popularly known as Twelfth Night (the Twelve Days of Christmas are counted from Christmas Eve until this night). The season for king cake extends from the end of the Twelve Days of Christmas (Twelfth Night and Epiphany Day), up until the end of Shrovetide: Mardi Gras, "Fat Tuesday," or Shrove Tuesday; the day before the start of Lent. Some organizations or groups of friends may have "king cake parties" every week through the Carnival season. In Portugal and France, whoever gets the King cake trinket is expected to buy the next cake for these get-togethers.
It is a popular food item during the Christmas season (Christmas Eve to Epiphany) in Belgium, France, Quebec and Switzerland (galette or gâteau des Rois or galette des rois), Portugal (bolo rei), Spain and Latin America (roscón or rosca de reyes), and Greece and Cyprus (vasilopita) and Bulgaria (banitsa).
In the United States, Carnival is traditionally observed in the Southeastern region of the country, particularly in New Orleans, Bay Saint Louis, Mobile, Pensacola, Galveston, and other towns and cities of the Mississippi Gulf Coast. In these regions, the king cake is closely associated with Mardi Gras traditions and is served throughout the Carnival season, which lasts from Epiphany Eve to Fat Tuesday.[3] The King Cake tradition is thought to have been brought to New Orleans from France in 1870.[4] Now, as part of the celebration, it is traditional to bake a cake (King Cake) in honor of the three kings. The official colors of Mardi Gras—created in 1872 by the Krewe of Rex—are purple for justice, green for faith, and gold for power.[3]
Related culinary traditions are the tortell of Catalonia, the gâteau des Rois or reiaume in Provence or the galette des Rois in the northern half of France, bolo rei of Portugal, and the Greek and Cypriot vasilopita. The galette des Rois is made with puff pastry and frangipane (while the gâteau des Rois is made with brioche and candied fruits). A little bean was traditionally hidden in it, a custom taken from the Saturnalia in the Roman Empire: the one who stumbled upon the bean was called "king of the feast." In the galette des Rois, since 1870 the beans have been replaced first by porcelain and now by plastic figurines.
Now replaced by the Christmas cake, a similar tradition was also followed in the United Kingdom.
What started out roughly 300 years ago as a dry French bread–type dough with sugar on top and a bean inside now comes in many varieties depending on the country. Some king cakes are made of a sweet brioche dough in the shape of a hollow circle with a glazed topping sprinkled with colored sugar. Hundreds of thousands of king cakes are eaten in New Orleans during the Carnival season. In other countries, king cakes are made with a puff pastry, filled with one of several fillings (e.g., almond, apple, chocolate/pear, etc.), and have a small figurine, called a fève, hidden inside. The figurine changes from bakery to bakery and can have a variety of themes. The person who gets the piece of cake with the fève has various privileges and obligations.
History
The "king cake" takes its name from the biblical Kings. In Western Christian liturgical tradition, the Solemnity of Epiphany—commemorated on January 6—celebrates the visit of the Magi to the Christ Child. The Eve of Epiphany (the night of January 5) is popularly known as Twelfth Night (the Twelve Days of Christmas are counted from Christmas Eve until this night). The season for king cake extends from the end of the Twelve Days of Christmas (Twelfth Night and Epiphany Day), up until the end of Shrovetide: Mardi Gras, "Fat Tuesday," or Shrove Tuesday; the day before the start of Lent. Some organizations or groups of friends may have "king cake parties" every week through the Carnival season. In Portugal and France, whoever gets the King cake trinket is expected to buy the next cake for these get-togethers.
It is a popular food item during the Christmas season (Christmas Eve to Epiphany) in Belgium, France, Quebec and Switzerland (galette or gâteau des Rois or galette des rois), Portugal (bolo rei), Spain and Latin America (roscón or rosca de reyes), and Greece and Cyprus (vasilopita) and Bulgaria (banitsa).
In the United States, Carnival is traditionally observed in the Southeastern region of the country, particularly in New Orleans, Bay Saint Louis, Mobile, Pensacola, Galveston, and other towns and cities of the Mississippi Gulf Coast. In these regions, the king cake is closely associated with Mardi Gras traditions and is served throughout the Carnival season, which lasts from Epiphany Eve to Fat Tuesday.[3] The King Cake tradition is thought to have been brought to New Orleans from France in 1870.[4] Now, as part of the celebration, it is traditional to bake a cake (King Cake) in honor of the three kings. The official colors of Mardi Gras—created in 1872 by the Krewe of Rex—are purple for justice, green for faith, and gold for power.[3]
Related culinary traditions are the tortell of Catalonia, the gâteau des Rois or reiaume in Provence or the galette des Rois in the northern half of France, bolo rei of Portugal, and the Greek and Cypriot vasilopita. The galette des Rois is made with puff pastry and frangipane (while the gâteau des Rois is made with brioche and candied fruits). A little bean was traditionally hidden in it, a custom taken from the Saturnalia in the Roman Empire: the one who stumbled upon the bean was called "king of the feast." In the galette des Rois, since 1870 the beans have been replaced first by porcelain and now by plastic figurines.
Now replaced by the Christmas cake, a similar tradition was also followed in the United Kingdom.