آش رشته چیست؟ | طرز تهیه آش رشته | دستور پخت آسان اش رشته
اش رشته که انگلیسی ها آن را Persian Noodle Soup (Ash-e-Reshteh) می نامند، یک غذای اصیل از معروفترین آشهای ایرانی است که با انواع حبوبات، سبزی اش، پیاز داغ، نعنا داغ، سیر داغ، رشته اش، نمک، زردچوبه و فلفل درست می شود.آش رشته را غالباً با کشک و گاهی با سرکه و حتی ترشی میخورند. بسته به عادتهای خانوادگی از این خوراک به عنوان پیش خوراک یا خوراک اصلی استفاده میشود. همچنین گاهی در مهمانیها در فصل زمستان یا در روز سیزدهبهدر و یا مراسم افطار مسلمانان در ماه رمضان از آش رشته به عنوان پیش خوراک استفاده میشود. آش رشته در ماه رمضان جایگاه ویژهای بین خانوادههای ایرانی دارد و از جمله خوراکهای مناسب این ماه است.
مواد لازم
لوبیای چیتی که از پیش پختهاست. (در برخی مناطق ایران از لوبیا قرمز استفاده میشود)
عدس که از پیش پختهاست.
نخود که از پیش پختهاست.
نعنا داغ
سیر (دلخواه)
رشتهٔ آشی
سبزی آش، شامل اسفناج، تره، جعفری و گشنیز.
پیاز و پیاز داغ
روغن، نمک و زردچوبه
#1
طرز تهیه
آب را در ظرفی که به اندازهٔ کافی بزرگ است میگذاریم که جوش بیاید، پس از آن حبوبات شامل لوبیا، عدس و نخود را به آن اضافه میکنیم در این میان در ظرف دیگری پیازهایی را که از پیش خرد کردهایم در روغن، نمک و زرد چوبه سرخ میکنیم. پس از آنکه محتوی ظرف شامل آب و حبوبات به جوش آمد، سبزی آش را به آن میافزاییم و صبر میکنیم تا ۲۰ دقیقه بجوشد تا مزهٔ خامی ندهد. پس از این مدت رشتهٔ آشی را اضافه میکنیم و همراه با آن پیاز داغ را هم میریزیم و آن قدر صبر میکنیم تا رشته پخته شود. رشته زمانی پختهاست که به خوبی نرم شده باشد، و رشتهها همگی کمی پهنتر شده باشند (کمی بیش از ۲۰ دقیقه).
هنگامی که رشته آماده شد. در ظرف دیگری نعنا داغ و سیر داغ درست میکنیم به این ترتیب که سیرهایی را که ریز خرد کردهایم در کمی روغن تفت میدهیم و مقدار بسیار کمی هم به آن زردچوبه میزنیم تا طلایی رنگ شود. در صورت تمایل میشد در هنگامی که پیازها را سرخ میکردیم سیر داغ را هم آماده کنیم و همان موقع به همراه رشته به محتوی ظرف اضافه کنیم تا با بقیهٔ مواد بجوشد (بسته به سلیقهٔ افراد). همچنین برای روی آش علاوه بر سیر داغ از پیاز سرخ شده در روغن (بدون زردچوبه) هم استفاده میشود.
برای زیباسازی روی سطح آش، هنگامی که کمی روی آن بسته شد (به دلیل روغنی که در آن است) میتوان روی آن کمی کشک ریخت و بعد نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغ را به آن اضافه کرد.
نکات مهم :
برخی رشتههای آش خودشان شور هستند. برای همین هنگام افزودن نمک آش باید دقت کرد که بیش از اندازه شور نشود.
سبزی آش از اسفناج، تره، جعفری و گشنیز تشکیل شدهاست.
در صورت در دسترس نبودن سبزیهای ویژهٔ آش، داشتن اسفناج به تنهایی برای پختن این خوراک کافی است و همچنان آش خوشمزه خواهد بود.
در نظر داشته باشید که تا هنگامی که نعنا داغ را به آش اضافه نکردهایم مزهٔ آن کامل نشدهاست.
برخی رشتههای آش خودشان شور هستند. برای همین هنگام افزودن نمک آش باید دقت کرد که بیش از اندازه شور نشود.
سبزی آش از اسفناج، تره، جعفری و گشنیز تشکیل شدهاست.
در صورت در دسترس نبودن سبزیهای ویژهٔ آش، داشتن اسفناج به تنهایی برای پختن این خوراک کافی است و همچنان آش خوشمزه خواهد بود.
در نظر داشته باشید که تا هنگامی که نعنا داغ را به آش اضافه نکردهایم مزهٔ آن کامل نشدهاست.
Aush reshteh or aush-e-reshteh (Persian: آش رشته) is a type of aush (Iranian thick soup) featuring reshteh (thin noodles) and kashk (a dairy product, made from cooked or dried yogurt), commonly made in Iran and Azerbaijan.
About
There are more than 50 types of thick soup (aush) in Iranian cooking, this being one of the more popular types. The ingredients used are reshteh (thin noodles), kashk (a whey-like, fermented dairy product), herbs such as parsley, spinach, dill, spring onion ends and sometimes coriander, chick peas, black eye beans, lentils, onions, flour, dried mint, garlic, oil, salt and pepper. This is a soup that is vegetarian but can easily be made vegan by omitting the kashk; alternatively, meat can be added.
History
Aush reshteh is an ancient soup that changed in recipe over time and by A.D. 500 the noodles were introduced to the dish, making it more closely related to the present day recipe. Traditionally, aush reshteh is served at special Iranian events, like Nowruz, Sizdah be-dar, or during winter time. The noodles are supposed to symbolize good fortune for the new year. It is cooked most in autumn and winter.
Ingredients
6 cups water
½ cup dried navy beans
¼ cup brown lentils
¼ cup dried fava beans
½ cup sunflower oil, divided
¼ cup dried mint
¼ teaspoon ground turmeric
½ medium yellow onion, thinly sliced
5 cups (8 ounces) spinach, finely chopped
1 cup finely chopped parsley leaves
½ cup finely chopped scallions, green parts only
Kosher salt and freshly ground black pepper, to taste
8 ounces dried linguine
Yogurt, for garnish
Saffron water, for garnish
Directions
1. In a medium saucepan, combine the water, navy beans, lentils and fava beans over high heat. Bring to a boil, then reduce the heat to a light simmer. Cook, partially covered, until nearly tender, 1 hour to 1 hour and 15 minutes.
2. Meanwhile, heat a small saucepan over medium heat. Add ¼ cup of the sunflower oil and swirl to coat the bottom of the pan. Stir in the dried mint and remove from the heat. Set aside.
3. In a medium skillet, heat the remaining ¼ cup of oil over medium-high heat. Add the turmeric and onions, and cook until softened and golden, 10 to 12 minutes. Using a slotted spoon, transfer the onions to a small bowl and set aside.
4. Once the beans have simmered, add the spinach, parsley and scallions, and return to a light simmer. Cook partially covered, until the greens have dulled in color, 15 minutes. Stir in 1 tablespoon of the mint oil and season with salt and pepper.
5. Meanwhile, bring a large pot of salted water to a boil. Add the linguine and cook until al dente, 12 minutes. Drain the pasta and add to the soup. Adjust the seasoning as needed, then divide between bowls. Garnish with the fried onions, yogurt, mint oil and saffron water, then serve.
About
There are more than 50 types of thick soup (aush) in Iranian cooking, this being one of the more popular types. The ingredients used are reshteh (thin noodles), kashk (a whey-like, fermented dairy product), herbs such as parsley, spinach, dill, spring onion ends and sometimes coriander, chick peas, black eye beans, lentils, onions, flour, dried mint, garlic, oil, salt and pepper. This is a soup that is vegetarian but can easily be made vegan by omitting the kashk; alternatively, meat can be added.
History
Aush reshteh is an ancient soup that changed in recipe over time and by A.D. 500 the noodles were introduced to the dish, making it more closely related to the present day recipe. Traditionally, aush reshteh is served at special Iranian events, like Nowruz, Sizdah be-dar, or during winter time. The noodles are supposed to symbolize good fortune for the new year. It is cooked most in autumn and winter.
Ingredients
6 cups water
½ cup dried navy beans
¼ cup brown lentils
¼ cup dried fava beans
½ cup sunflower oil, divided
¼ cup dried mint
¼ teaspoon ground turmeric
½ medium yellow onion, thinly sliced
5 cups (8 ounces) spinach, finely chopped
1 cup finely chopped parsley leaves
½ cup finely chopped scallions, green parts only
Kosher salt and freshly ground black pepper, to taste
8 ounces dried linguine
Yogurt, for garnish
Saffron water, for garnish
Directions
1. In a medium saucepan, combine the water, navy beans, lentils and fava beans over high heat. Bring to a boil, then reduce the heat to a light simmer. Cook, partially covered, until nearly tender, 1 hour to 1 hour and 15 minutes.
2. Meanwhile, heat a small saucepan over medium heat. Add ¼ cup of the sunflower oil and swirl to coat the bottom of the pan. Stir in the dried mint and remove from the heat. Set aside.
3. In a medium skillet, heat the remaining ¼ cup of oil over medium-high heat. Add the turmeric and onions, and cook until softened and golden, 10 to 12 minutes. Using a slotted spoon, transfer the onions to a small bowl and set aside.
4. Once the beans have simmered, add the spinach, parsley and scallions, and return to a light simmer. Cook partially covered, until the greens have dulled in color, 15 minutes. Stir in 1 tablespoon of the mint oil and season with salt and pepper.
5. Meanwhile, bring a large pot of salted water to a boil. Add the linguine and cook until al dente, 12 minutes. Drain the pasta and add to the soup. Adjust the seasoning as needed, then divide between bowls. Garnish with the fried onions, yogurt, mint oil and saffron water, then serve.