میرزاقاسمی چیست؟ + آموزش پخت میرزاقاسمی + 2 دستور پخت متفاوت
میرزاقاسمی یکی از غذاهای محلی استان گیلان است. مواد مورد نیاز برای تهیهٔ میرزاقاسمی عبارتند از: بادمجان، گوجهفرنگی، سیر، روغن، تخممرغ، نمک و ادویه. برای تهیهٔ میرزاقاسمی باید بادمجانها را تنوری (کبابی) کرده، سپس در آب سرد قرار دهید تاپوست آن به راحتی کنده شود و گوشت کباب شده آن به پوست نچسبد. حال آنها را خوب بکوبید؛ سپس سیر کوبیده شده را بهمراه بادمجانها و مقداری زردچوبه کمی تفت دهید و در اینجا گوجه فرنگی رنده شده را به مخلوط اضافه کنید و حرارت را ادامه دهید تا آب بادمجانها کاملاً گرفته شود. در مرحلهٔ بعد تخممرغها را شکسته و با بادمجانها مخلوط نمایید؛ همچنین نمک و ادویهجات را به دلخواه به غذا اضافه کنید.میرزا قاسمی توسط محمدقاسم خان والی حاکم رشت در زمان ناصرالدین شاه، ابداع شد و توسط همو گسترش یافت و به نام او نیز اسمگذاری شد. میرزا قاسمی در گیلان معمولاً با برنج سرو میشود اما اخیراً سرو با نان رایج شدهاست.
دستور شماره یک
مواد لازم:
بادمجان متوسط: ۵ عدد
سیر: یک بوته یا چیپس سیر خیس شده و سپس له شده ۱۰ گرم (چیپس سیر بوی ملایمتری دارد)
گوجه فرنگی: ۲ عدد
روغن و نمک و فلفل: به مقدار کافی
تخم مرغ: ۳ عدد
بادمجان متوسط: ۵ عدد
سیر: یک بوته یا چیپس سیر خیس شده و سپس له شده ۱۰ گرم (چیپس سیر بوی ملایمتری دارد)
گوجه فرنگی: ۲ عدد
روغن و نمک و فلفل: به مقدار کافی
تخم مرغ: ۳ عدد
طرز تهیه:
بادمجانها را داخل فر یا روی آتش کبابی میکنیم تا کاملاً پخته شوند، سپس پوست آنها را کنده و سرهای آنرا میگیریم و بعد ساطوری مینماییم سپس گوجه فرنگیها را در آب جوش ریخته و پوست آن را میگیریم و خرد میکنیم. بنا بر تمایل میتوان گوجه فرنگی را با پوست رنده کرد.
سیر را کوبیده و داخل روغن داغی که در تابه و روی آتش است میریزیم تا کمی سرخ شود. بعد بادمجانها را به تابه اضافه کرده و کمی سرخ مینماییم سپس گوجه فرنگی خرد وآماده شده را به بادمجان اضافه کرده میگذاریم بپزد تا به حدی که آب آنها کاملاً کشیده شود و به روغن بیفتد. کمی نمک و فلفل به آن میزنیم. تخم مرغها را داخل حفرهای که در مایه ایجاد کردیم شکسته و روی آن را با مایه میپوشانیم تا تخم مرغ داخل مایه بپزد.
میرزا قاسمی آماده شده را در دیس میکشیم.
بادمجانها را داخل فر یا روی آتش کبابی میکنیم تا کاملاً پخته شوند، سپس پوست آنها را کنده و سرهای آنرا میگیریم و بعد ساطوری مینماییم سپس گوجه فرنگیها را در آب جوش ریخته و پوست آن را میگیریم و خرد میکنیم. بنا بر تمایل میتوان گوجه فرنگی را با پوست رنده کرد.
سیر را کوبیده و داخل روغن داغی که در تابه و روی آتش است میریزیم تا کمی سرخ شود. بعد بادمجانها را به تابه اضافه کرده و کمی سرخ مینماییم سپس گوجه فرنگی خرد وآماده شده را به بادمجان اضافه کرده میگذاریم بپزد تا به حدی که آب آنها کاملاً کشیده شود و به روغن بیفتد. کمی نمک و فلفل به آن میزنیم. تخم مرغها را داخل حفرهای که در مایه ایجاد کردیم شکسته و روی آن را با مایه میپوشانیم تا تخم مرغ داخل مایه بپزد.
میرزا قاسمی آماده شده را در دیس میکشیم.
دستور شماره دو
مواد لازم:
بادمجان شیرین و قلمی ۴ عدد
سیر تازه ۱ بوته و اگر تازه نبود نصف بوته
گوجه فرنگی رنده شده ۵ عدد
رب گوجه ۱/۲ ق غ
نمک و فلفل به میزان لازم
آب ۱ عدد لیموترش
تخم مرغ ۴ عدد
زردچوبه ۱ ق چ پر
بادمجان شیرین و قلمی ۴ عدد
سیر تازه ۱ بوته و اگر تازه نبود نصف بوته
گوجه فرنگی رنده شده ۵ عدد
رب گوجه ۱/۲ ق غ
نمک و فلفل به میزان لازم
آب ۱ عدد لیموترش
تخم مرغ ۴ عدد
زردچوبه ۱ ق چ پر
طرز تهیه: اول بادمجانها را کباب کنید. آنقدر باید روی آتیش بماند که پوستش ذغال شود و وقتی یک سیخ چوبی به آن فرو کردید، خیلی راحت سیخ داخل بادمجان شود. بعد بگذارید کنار تا سرد شود.
گوجه را رنده کنید و سیر را ساطوری کنید. ۱ استکان روغن زیتون داخل تابه بریزید و بگذارید روی آتش، زیاد داغ نشود و بعد سیر ساطوری و زردچوبه را اضافه کنید و ۱۰ ثانیه با حرارت متوسط تفت بدهید و سریع بادمجان را که پوستش را گرفتید و ساطوری کردید را به مواد اضافه کنید. بعد دوباره ۱ دقیقه تفت بدهید و بعد پوره گوجه را اضافه کنید و در را بگذارید و زیر آن را کمی بیاورید پایین تا آبش کشیده شود. بعد آب لیمو و رب را به آن اضافه کنید و ۱ دقیقه تفت بدهید. نمک و فلفل را اضافه کنید و بعد تخم مرغها را روی مواد بشکنید و بدون اینکه هم بزنید در را ببندید و شعله را بیاورید پایین تا تخم مرغها ببندد. بعد که تخم مرغها بست؛ آنها را تکهتکه کنید و میرزا قاسمی را نیز هم بزنید و بکشید توی ظرف و آن را تزئین کنید.
گوجه را رنده کنید و سیر را ساطوری کنید. ۱ استکان روغن زیتون داخل تابه بریزید و بگذارید روی آتش، زیاد داغ نشود و بعد سیر ساطوری و زردچوبه را اضافه کنید و ۱۰ ثانیه با حرارت متوسط تفت بدهید و سریع بادمجان را که پوستش را گرفتید و ساطوری کردید را به مواد اضافه کنید. بعد دوباره ۱ دقیقه تفت بدهید و بعد پوره گوجه را اضافه کنید و در را بگذارید و زیر آن را کمی بیاورید پایین تا آبش کشیده شود. بعد آب لیمو و رب را به آن اضافه کنید و ۱ دقیقه تفت بدهید. نمک و فلفل را اضافه کنید و بعد تخم مرغها را روی مواد بشکنید و بدون اینکه هم بزنید در را ببندید و شعله را بیاورید پایین تا تخم مرغها ببندد. بعد که تخم مرغها بست؛ آنها را تکهتکه کنید و میرزا قاسمی را نیز هم بزنید و بکشید توی ظرف و آن را تزئین کنید.