طرز تهیه آبگوشت | آموزش پخت دیزی سنتی خوشمزه و لذیذ + تاریخچه
آبگوشت، شوربا , دیزی یا پیتی (دیزی فارسی) یکی از خوراکهای سنتی ایران است. در پختن آبگوشت از گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی (و یا رب گوجه فرنگی) و نخود استفاده میشود. خوراکی رقیق که از پختن گوشت و پیاز و سیب زمینی و نخود درست میشود که در دو مرحله میخورند اول آب آن را با تکههای نان مخلوط نموده، میخورند (تلیت). بقیه مواد را میتوان با گوشتکوب کاملاً کوبیده یا نکوبیده با نان، پیاز و چاشنی مانند ترشی و سبزی خوردن میل میکنند(گوشت کوبیده). در صورت پخته شدن در ظروف سنگی آن را دیزی سنگی مینامند. برخی افراد از طریق ترید کردن، نانهای خشک را به مصرف مفید میرسانند.عکس آبگوشت | Dizy (Abgoosht)
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
تاریخچه
«خوراک نامه» نادرمیرزا اگرچه نخستین کتاب آشپزی به زبان فارسی نیست، اما یکی از کاملترین و اولینهاست. یکی از جالبترین نکات دربارهٔ کتاب نادرمیرزا فهرست مفصلی است که او از آبگوشت جمعآوری کرده و در کتابش آوردهاست. این فهرست آنقدر کامل است که میتوان عنوان این بخش را «آبگوشت نامه» هم گذاشت. در این کتاب آمدهاست: «اکنون سخن از آبگوشت بیاید که نان خورش بزرگ ایرانیها است و این خورش که با نیروترین خوردنی است، تازی و پارسی همیشه به کار بردندی، چه پختن این بس آسان و زودتر به دست آید. خوراک پهلو و روستایی همه ایرانزمین اگر گوشت بیابند همین است و بس. مگر آنکه به هر جای گونهای پزند و در آن افزارها به کار برند. یکیک برشماریم تا دانسته آید. گفته میشود «آبگوشت بهترین خورشهاست و به جهان کس نیست که آن نپسندد و آن بهگونهها پزند، مگر آنکه بیشتر ساده بود.» «در بروجرد آبگوشت را نخودآب گویند و به برخی شهرها، یخنی نامند. نخودآب بروجرد به همه ایرانزمین نامدار است و به شهرهای دیگر چون آنجا نتوانند پخت و خوراک همه مردم شهر و روستا همان نخودآب است که بهترین خورشهای جهان است. هر که خورده باشد داند که من راست گفتهام و به خوانی که آن آبگوشت بود کسی را به خورشهای دیگر آرزو نیاید و این مزه و خوردنی در گوشت آنجا خدای آفریده که در گوشت گوسپندان دیگر جای نیست.»
«خوراک نامه» نادرمیرزا اگرچه نخستین کتاب آشپزی به زبان فارسی نیست، اما یکی از کاملترین و اولینهاست. یکی از جالبترین نکات دربارهٔ کتاب نادرمیرزا فهرست مفصلی است که او از آبگوشت جمعآوری کرده و در کتابش آوردهاست. این فهرست آنقدر کامل است که میتوان عنوان این بخش را «آبگوشت نامه» هم گذاشت. در این کتاب آمدهاست: «اکنون سخن از آبگوشت بیاید که نان خورش بزرگ ایرانیها است و این خورش که با نیروترین خوردنی است، تازی و پارسی همیشه به کار بردندی، چه پختن این بس آسان و زودتر به دست آید. خوراک پهلو و روستایی همه ایرانزمین اگر گوشت بیابند همین است و بس. مگر آنکه به هر جای گونهای پزند و در آن افزارها به کار برند. یکیک برشماریم تا دانسته آید. گفته میشود «آبگوشت بهترین خورشهاست و به جهان کس نیست که آن نپسندد و آن بهگونهها پزند، مگر آنکه بیشتر ساده بود.» «در بروجرد آبگوشت را نخودآب گویند و به برخی شهرها، یخنی نامند. نخودآب بروجرد به همه ایرانزمین نامدار است و به شهرهای دیگر چون آنجا نتوانند پخت و خوراک همه مردم شهر و روستا همان نخودآب است که بهترین خورشهای جهان است. هر که خورده باشد داند که من راست گفتهام و به خوانی که آن آبگوشت بود کسی را به خورشهای دیگر آرزو نیاید و این مزه و خوردنی در گوشت آنجا خدای آفریده که در گوشت گوسپندان دیگر جای نیست.»
تصویر دیزی سنتی
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
انواع
آبگوشت دارای انواعی مانند آبگوشت بزباش، آبگوشت کشک، آبگوشت گندم و آبگوشت بلغور... است که در شهرها و مناطق مختلف با محتویات متفاوت چون ادویهها و غیره پخته میشوند.
همچنین دیزی یکی از غذاهای محلی همدان بهشمار میآید.
آبگوشت لوبیا هم از غذاهای محلی سنتی کاشان میباشد که با عنوان گوشت لوبیا و آبگوشت لوبیا سفید هم شناخته میشود.
آبگوشت مار نوعی آبگوشت بوده که از گوشت مار تهیه میشده و برای مصونیت از مارگزیدگی، دور کردن سحر و جادو، و افزایش قوای جنسی مصرف میشدهاست.
آبگوشت دارای انواعی مانند آبگوشت بزباش، آبگوشت کشک، آبگوشت گندم و آبگوشت بلغور... است که در شهرها و مناطق مختلف با محتویات متفاوت چون ادویهها و غیره پخته میشوند.
همچنین دیزی یکی از غذاهای محلی همدان بهشمار میآید.
آبگوشت لوبیا هم از غذاهای محلی سنتی کاشان میباشد که با عنوان گوشت لوبیا و آبگوشت لوبیا سفید هم شناخته میشود.
آبگوشت مار نوعی آبگوشت بوده که از گوشت مار تهیه میشده و برای مصونیت از مارگزیدگی، دور کردن سحر و جادو، و افزایش قوای جنسی مصرف میشدهاست.
عکس آبگوشت
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
تاریخچه
آبگوشت از غذاهای اصیل ایرانی است. یکی از عوامل این مسئله، شیوه کوچی و عشایری زندگی نیاکان ایران، برپایه فرهنگ دامپروری است. آبگوشت، محصول زندگی یکجانشینی است وکباب، خوراک زندگی کوچنشینی و کوچندگان تنها هنگامی که به مقصد نهایی میرسیدند، فرصت و شرایط بارگذاشتن آبگوشت را مییافتند.
آبگوشت از غذاهای اصیل ایرانی است. یکی از عوامل این مسئله، شیوه کوچی و عشایری زندگی نیاکان ایران، برپایه فرهنگ دامپروری است. آبگوشت، محصول زندگی یکجانشینی است وکباب، خوراک زندگی کوچنشینی و کوچندگان تنها هنگامی که به مقصد نهایی میرسیدند، فرصت و شرایط بارگذاشتن آبگوشت را مییافتند.
مواد لازم
۵۰۰ گرم گوشت با استخوان و دنبه
سه عدد سیب زمینی کوچک
۱۰۰ گرم نخود و لوبیا
دو عدد پیاز
رب گوجه فرنگی، زردچوبه و نمک
#1
طرز تهیه
ابتدا گوشت و استخوان و دنبه را شسته با مقداری آب سرد در قابلمه بریزید و سپس نخود لوبیا و پیاز پوست کندهٔ دو نیم شده را شسته و به آن بیفزائید و روی حرارت ملایم بگذارید تا بپزد.
سی دقیقه مانده به آماده شدن، چند عدد سیب زمینی را پوست گرفته همراه با رب، زرد چوبه و نمک به آب گوشت اضافه کنید و مجدداً در قابلمه را بسته تا سیب زمینی با آبگوشت بپزد.
سپس در کاسهای تکههای دنبه را به همراه مقداری سیب زمینی و پیاز پخته بکوبید و به غذا اضافه کنید تا جا بیفتد.
اکنون آبگوشت خوشمزه شما حاضر است.
#2
دستور شماره دو
۱) برای اینکه آبگوشت خوب شود، شاید اولین کار این است که نخود و لوبیاسفید را ۲۴ ساعت قبل درون آب خیس دهید. (اگر چند بار هم آبش را عوض کنید بهتر است) قابلمهای بردارید و موادی مانند گوشت آبگوشت، نخود، لوبیا، ۱ عدد پیاز، گوجه و سیرها را در آن بریزید. حدود ۷ عدد لیوان هم آب اضافه کنید.
۲) بهتر است گوجههایی که اضافه میکنید بدون پوست باشند. حال قابلمه را بر روی شعله گاز با حرارت ملایم قرار دهید و بگذارید بپزد. با اینکار میخواهیم آبگوشت را خوبِ خوب جا بیندازیم.
۳) بعد از تقریباً حدود دو ساعت و نیم که آبگوشت روی شعله ماند، اقدام به پوست گرفتن سیب زمینیها کنید، سپس بشوئید و بعد از آن درون قابلمه بریزید. (پیازی که از قبل درون قابلمه قرار داده بودیم را بردارید و دور بریزید)
۴) در این مرحله چربیای که در قابلمه قرار داده بودید را نیز از قابلمه در آورید و با ۱ عدد پیاز بکوبید و همه آنها را درون قابلمه بریزید. هر وقت که احساس کردید مواد درون قابلمه (گوشت و حبوبات) به خوبی حالت نرم به خود گرفتهاند، اقدام به اضافه کردن نمک و فلفل سیاه به آبگوشت کنید.
۵) جهت بهتر کردن رنگ آبگوشت ۲ قاشق رب گوجه فرنگی را در کمی روغن تفت دهید و بعد از آن به قابلمه اضافه کنید. صبر کنید تا آبگوشت به خوبی جا بیفتد. هر زمان که حس کردین آبگوشت به خوبی جا افتاده است آن را درون کاسه بریزید. میتوانید آن را با نان ترید کنید. کار تمام است و میتوانید آن را به هر روشی که دوست دارید سرو کنید.
Abgoosht (Persian: آبگوشت Âbgušt, pronounced [ɒːbˈɡuːʃt]; literally "meat juice") is an Iranian stew. It is also called Dizi (Persian: دیزی, pronounced [diːˈziː]), which refers to the traditional stoneware crocks it is served in. Some describe it as a "hearty mutton Persian soup thickened with chickpeas.
Preparation
Ābgoosht is usually made with lamb, chickpeas, white beans, onion, potatoes, tomatoes, turmeric, and dried lime. Other variations exist in the beans used, such as kidney beans and black-eyed peas. The ingredients are combined together and cooked until done, at which point the dish is strained. The solids are mashed as Gusht Kubideh (Persian: گوشت کوبیده, literally "mashed meat") and served with the broth, but in a separate dish, along with flatbread. It is a form of Piti, which encompasses many similar dishes in the region.
Preparation
Ābgoosht is usually made with lamb, chickpeas, white beans, onion, potatoes, tomatoes, turmeric, and dried lime. Other variations exist in the beans used, such as kidney beans and black-eyed peas. The ingredients are combined together and cooked until done, at which point the dish is strained. The solids are mashed as Gusht Kubideh (Persian: گوشت کوبیده, literally "mashed meat") and served with the broth, but in a separate dish, along with flatbread. It is a form of Piti, which encompasses many similar dishes in the region.