ارزانترین‌ها پرفروش‌ها بهترین محصولات گوشی آموزش آشپزی
×
لیست پرفروش ترین گوشی ایران
مشاهده قیمت

آموزش پخت شیرین پلو | طرز تهیه شیرین پلو | دستور پخت شیرین پلو

 آموزش پخت شیرین پلو | طرز تهیه شیرین پلو | دستور پخت شیرین پلو

شیرین‌پلو یکی از انواع پلوها درغذاهای ایرانی و جمهوری آذربایجان و یکی از اجزای رنگین سفرهٔ در جشن‌های عروسی یا مهمانی‌های بزرگ است. تهیه آن از پلوهای دیگر دشوارتر نیست اما برای تهیهٔ آن باید از مواد مرغوب استفاده شود. برای طعم و رنگ و عطر شیرین‌پلو از پوست پرتقال، بادام و پسته، زعفران، کره و نمک و فلفل سیاه بهره می‌جویند.
Iranian food
شیرین پلو در بشقاب سنتی | shirin polo in traditional plate
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.

مواد لازم


برنج خیسانده
شکر
مرغ یا گوشت بره پخته شده
خلال پسته و بادام
خلال پوست نارنج یا پرتقال
زعفران
نمک و روغن
#1

طرز تهیه


شکر را با یک پیمانه آب روی حرارت ملایم می‌گذارند تا بجوشد. بعد خلال پوست را در شربت شکر می‌ریزند و چند دقیقهٔ دیگر می‌جوشانند. خلال بادام و خلال پسته را آب می‌کشند و به خلال پوست اضافه می‌کنند. مرغ یا گوشت را می‌پزند. برنج را مانند چلو ساده آب‌کش می‌کنند. نیم پیمانه آب‌روغن را در دیگ می‌ریزند و کمی از برنج را ته دیگ می‌ریزند و مرغ یا گوشت را روی برنج می‌ریزند و نیمی از خلال بادام و پسته را با قاشق سوراخ‌دار از شربت شکر جدا کرده و روی مرغ یا گوشت می‌پاشند و باقی برنج را روی آن می‌ریزند. دیگ را روی شعله می‌گذارند تا دَم بدهد بعد مخلوط زعفران و روغن و شربت شکر را روی برنج می‌دهند. دم‌کنی می‌گذارند و شعله را ملایم می‌کنند.
#2
بعد از ۴۵ دقیقه شیرین‌پلو آماده‌است. هنگام کشیدن شیرین‌پلو مرغ یا گوشت را روی دیس پلو می‌گذارند و روی آن را با لایه‌ای از پلو می‌پوشانند و با باقی ماندهٔ خلال بادام و پسته دیس پلو را آرایش می‌کنند. گاهی گرد دارچین هم روی دیس پلو می‌پاشند.
Shirin polo, also commonly known as Persian wedding rice, or Rosh Hashanah rice, is a traditional Persian Jewish rice dish that is commonly served to mark special occasions such as weddings, Purim, Pesach, Rosh Hashanah and the high holidays.

Overview
Shirin polo is considered a celebratory dish in the Persian Jewish community, with its preparation and consumption typically being given reserved for weddings, birthdays, and holidays such as Rosh Hashanah or Pesach. The dish typically consists of basmati or jasmine rice that has been cooked in a unique method, involving soaking and boiling in a large amount of water, before being combined with a water-oil mixture containing saffron and/or ground turmeric, which is left to steam. Some variants of shirin polo has a crispy crust, which is later used as a topping for the dish, and is called tahdig. But many variants do not have the tahdig, and instead the rice is a uniformly yellow color due to the presence of saffron or turmeric. The cooked rice is then topped with myriad dried fruits such as barberries, apricots, and dates.

Preparation

Shirin polo is typically prepared in a very unique method compared to other dishes made with rice. Rice such as basmati, jasmine, or other long-grain rice is soaked in cold water for several hours or even overnight. The rice is drained and rinsed, and added to boiling water where it is boiled to an al dente consistency similar to pasta. The rice is drained in a colander once more, and a slotted spoon is used to fluff the grains and help them steam somewhat. A mixture is made containing water, cooking oil, saffron or turmeric, sometimes along with other spices and seasoning. Oftentimes a pinch of saffron or turmeric is added to the bottom of a pot, the rice is then poured into the pot and the reserved water-oil-spice mixture is poured on top of the rice. The pot of rice is then covered with a kitchen towel that has been secured to the lid. The rice is left to cook over low heat, ountil the grains are cooked through and steamed throughout. Variants featuring a tahdig, or a crispy yellow rice crust, are often cooked for several hours until the tahdig is formed. Once the shirin polo is finished cooking and is ready to serve, it is carefully unmoulded onto a serving platter and the shards of the tahdig, or crispy rice, are placed on top as a garnish. The Persian wedding rise is then topped with a wide variety of dried fruits, such as apricots, barberries, dates, prunes, and nuts such as pistachio, almond, walnut, or hazelnuts. Depending on the family, the dried fruits and nuts may be left whole or chopped, as different families have different traditions concerning this with some preferring them dried fruits and nuts to be left whole, while others prefer them to be chopped into smaller pieces.
شامپو ضد ریزش
بهترین شامپو ضد ریزش مو
مشاهده لیست
خودکار
ارزانترین یخچال بازار
مشاهده قیمت
خودکار
بهترین پلی استیشن و ایکس باکس ایران
مشاهده قیمت
میم کوین‌ها و سود میلیون دلاری در چند هفته!
قیمت جدید آپارتمان در چیتگر (لیست قیمت بهار امسال)
پرفروش ترین جاروبرقی ایران در سال 1403 (جدیدترین لیست)
آخرین قیمت طلا و سکه (کاهش قیمت سکه همچنان ادامه دارد)
قیمت محصولات هایما (سقوط قیمت هایما ۸S مدل 1403)
پیش‌ بینی قیمت سکه (قیمت سکه و طلا کاهش یافت!)
مقایسه گلکسی A55 با ردمی نوت 13 پرو پلاس (شیائومی بخریم یا سامسونگ؟)
قیمت مرسدس در دبی (لیست ارزانترین بنزهای دبی را ببینید!)
پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه در اردیبهشت (روند کاهش قیمت‌ها در پیش است!)
آخرین قیمت آیفون ۱۳ (جدول قیمت گوشی سامسونگ و اپل)

ثبت نظر شما