چگونه در خانه نان بپزیم؟ آموزش پخت نان بربری در خونه
نان یکی از قدیمیترین غذاهایی است که بشر آن را تهیه نمودهاست. تاریخچه آن به اواخر عصر حجر بر میگردد. آن زمان بود که برای اولین بار، دانه غلات را با آب مخلوط کرده و سپس خمیر به دست آمده را میپختند.در دوران یونان باستان، تهیه نان یکی از مهمترین قسمتهای آشپزی محسوب میشد که البته چون در مراسم مذهبی استفاده میگردید، از اهمیت مذهبی هم برخوردار بود. اولین کوره بسته برای پخت غذاها از جمله نان را هم به احتمال زیاد یونانیها ساختند. در تاریخ اروپا، حداقل از قرن ۱۰۰۰ قبل میلاد مسیح، نان به عنوان غذای اصلی به چشم میخورد.
از سال ۱۹۱۲ بود که نانهای ورقه شده تهیه شد. ابتدا هیچکس از این دسته نانها استقبال نمیکرد. چون تصور افراد این بود که نان ورقه شده، زود بیات میشوند. اما از سال ۱۹۲۸ میلادی، نانها را برش زده و سپس بستهبندی مینمودند. از آن زمان، این ابتکار مورد استقبال مردم قرار گرفت.
سالیان سال، مردم ثروتمند از نانهای سفید و مردم فقیر از نانهای تیره استفاده میکردند. در قدیم نان سفید، نانی مرغوب محسوب میشد و چون گرانتر بود، تنها ثروتمندان قادر به خرید آن بودند. اما از قرن بیستم، این تصور عوض شد. چون از نظر علمی مشخص گردید که نانهای تیره حاوی مواد مغذی هستند و ارزش غذایی بیشتری دارند؛ در عین حال، نانهای سفید به دلیل کمبود مواد مغذی کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه آموزش پخت نان بربری خونگی آشنا شوید :
نان بربری نان سنتی مسطحی است که با آرد سبوس دار، آرد معمولی (سبوس گرفته ) و یا مخلوطی از این دو، آب، نمک، مخمر صنعتی و یا خمیرترش طی فرآیندهاي تخمیر تهیه شده و پس از شکلدهی به صورت خاص خود بر روي سطح داغ پخته میشود.
دستور شماره یک، تنها با خمیر مایه
نکته:در صورتیکه از مکروویو برای پخت استفاده می شود نصف این مقدار برای پر کردن سینی کوچک مکروویو کافی است.
مواد لازم
آرد نان ۴ و ۱/۴ پیمانه/ بطور تقریبی نیم کیلو
خمیرمایه ۲ و ۱/۲ قاشق چایخوری
آب ولرم تقریباً ۲ پیمانه (یا بطور تقریبی اندکی کمتر از نصف مقدار آرد با پیمانه مشابه)/ بطور تقریبی 400 میلی لیتر
شکر ۳/۴ قاشق چایخوری
نمک ۲ قاشق چایخوری
رومال
آب سرد ۱/۴ پیمانه
آب جوش ۱/۴ پیمانه
جوش شیرین ۱/۴ قاشق چایخوری
آرد ۱ قاشق چایخوری
کنجد سفید ۲ قاشق چایخوری
کنجد سیاه ۲ قاشق چایخوری
#1
طرز تهیه
نکتهها: مخمر در آب سرد خیلی طول می کشد تا عمل بیاید و درآب خیلی داغ میمیرد و از بین میرود. دمای ولرم آب مهمترین نکته است. خمیر نان بربری نباید سفت باشد یا به دست نچسبد. ویژگی خمیر بربری شل بودن آن است.
درست کردن رومال: در همین زمان محتویات رومال روی نان را آماده میکنیم. اول آرد و جوش شیرین را در آب سرد بخوبی مخلوط کنید تا گلوله آرد باقی نماند سپس آب جوش را اضافه کنید سپس مواد رومال را روی حرارت متوسط اجاق بهم میزنیم تا زمانی که به دمای جوش برسد و مایه یک دستِ کرم رنگ نسبتاً غلیظ بدست بیاد. اجاق را خاموش میکنیم.
مرحله اول ور آمدن: آرد و نمک و شکر و خمیرمایه و آب را درون ظرفی مخلوط میکنیم. خمیر چسبنده و شلی بدست خواهد آمد. در صورت امکان در درون دستگاه همزن کاسهدار ورز دهید. سپس روی ظرف را با سلفون به خوبی بپوشانید و اجازه دهید تا خمیر در دمای محیط ۲۵ دقیقه استراحت کند.
پهن کردن خمیر: بر روی سطحی صاف (سینی یا سطح تمیز میز) آرد را بطور یکنواخت پهن کرده و خمیر را بر روی آن قرار داده و به سه قسمت تقسیم می کنیم. بدون استفاده از وردنه خمیر را بر روی آرد باز میکنیم تا به اندازه مناسب برسد. بعد از باز کردن دوباره با دقت و حوصله خمیر را ناخن میزنیم تا به فرم نان بربری در بیاید. سپس آن را بر روی کاغذ روغنی منتقل می کنیم. خمیر شل و لطیف است بنابراین وقتی آن را برمی دارید کمی باز می شود مراقب باشید خمیر نریزد. پس از انتقال بر روی کاغذ روغنی مقدار باز شدگی خمیر را با دستان از دو طرف شکل دهید تا خمیر نان متوازن پهن شود. استفاده از کاغذ روغنی به دلیل آن است که هر چه زودتر و راحت تر نان بر روی سینی داغ منتقل شود و پخت نان در درون فر طولانی نشود.
مرحله دوم ور آمدن: در حدود بیست دقیقه استراحت دهید تا دوباره ور بیاید.
رومال و خشخاش: با برس از آن رومالی که درست کرده بودیم بر روی نانها میمالیم. الان میتوانید خشخاش اضافه کنید.
فرگذاری: نان بربری نیاز به حرارت زیاد دارد تا در مدت زمان کوتاهی پخته شود. در حرارت کم داخل نان نرمی خود را از دست میدهد. فر را از قبل با حداکثر دما، دمای ۲۷۰-۲۵۰ درجه سانتیگراد گرم کنید و بگذارید سینی فر داخل آن داغ شود. برای منتقل کردن خمیر، یک روش به اینصورت است که سینی فر را با دستکش بیرون آورده سپس خمیر بر روی کاغذ روغنی پهن شده را به سرعت بر روی سینی فر داغ منتقل میکنیم. یا اینکه سینی فر را توی فر داغ کنید و سپس در فر را باز کرده و به سرعت این کاغذ روغنی را روی سینی فر داغ قرار دهید. حدود ۱۰–۱۵ دقیقه نان را درون فر بپزید.
دستور شماره دو، با بیکینگ پودر و خمیر مایه
مواد لازم
آرد سبوس دار ۵۰۰ گرم (یا ۴۵۰ گرم آرد سفید و۵۰ گرم سبوس)
آب ولرم ۲ پیمانه
شکر ۱ قاشق غذاخوری
مایه خمیر فوری یک قاشق غذاخوری یا ۸ گرم
نمک یک قاشق چایخوری
بیکینگ پودر یک قاشق چایخوری
روغن مایع ۲ قاشق غذاخوری
کنجد به میزان لازم
آرد و روغن برای کف ظرف و مقداری روغن زیتون برای سطح نان
مواد لازم برای رومال:
آرد ۱ قاشق غذاخوری
آب یک پیمانه
#1
طرز تهیه
خلاصه روش تهیه: آب ولرم و مایه خمیر فوری و شکر را مخلوط کنید خمیر ترش ریز خارجی نیاز به خیساندن در آب ولرم ندارد و در غیر اینصورت در محیط گرم قرار دهید تا مایع خمیر فعال شود. آرد و بیکینگ پودر و نمک و روغن (در صورت لزوم سبوس) را با هم مخلوط کنید و بعد مایه خمیر به عمل آمده را اضافه کنید و مخلوط کنید. مخلوط را به مدت ۱۲ دقیقه با دست ورز دهید (یا اینکه خمیر را ۱۰۰ بار از بالا درون ظرف بیاندازید) تا خمیر منسجم شود. سپس کف یک ظرف را کمی چرب کنید و خمیر را به صورت چونه در بیاورید و کف ظرف چرب شده بگذارید. روی آنرا با پارچه بپوشانید و به مدت یک ساعت ونیم در محیط گرم قرار دهید تا حجم خمیر دو برابر شود. بعد از این مدت خمیر را کمی فشار دهید تا هوای آن خارج شود و خمیر را به ۴ قسمت تقسیم کنید.
سطح کار را کمی آرد بپاشید و یک قسمت از خمیر را روی سطح آرد پاشی شده به ضخامت نیم و ابعاد ۲۰ در ۱۰ سانت باز کنید. سپس ظرفی را که قرار است وارد فر شود کمی چرب کنید و خمیر باز شده را در ظرف بگذارید و در سطح خمیر با انگشتان شیار ایجاد کنید و روی سطح خمیر را به مدت ۲۰ دقیقه با پارچه بپوشانید. در این فاصله رومال نان را آماده کنید. ۲ قاشق غذاخوری آرد و یک پیمانه آب سرد را با هم خوب مخلوط کنید تا صاف و یک دست شود و مخلوط را روی حرارت کم بگذارید تا مایع کمی سفت شود.
فر را با درجه ۲۰۰ سانتیگیراد (یا ۴۰۰ فارنهایت) به مدت نیم ساعت قبل از پخت گرم کنید و یک ظرف آب در فر بگذارید تا محیط فر خیلی خشک نشود.
از رومال روی خمیری که شیار ایجاد کردهاید بمالید و شیارها را عمیقتر کنید و مقدار فراوانی کنجد روی خمیرها بپاشید. ظرف را طبقه وسط فر به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید بعد از ۱۰ دقیقه نانها را نگاه کنید. اگر لازم بود آنها را جابجا کنید و ۵ دقیقه دیگر به پخت ادامه دهید و بعد از ۱۵ دقیقه گریل (یا حرارت بالای فر) رار روشن کنید و به مدت ۱۵ دقیقه نانها را در طبقه بالای فر قرار دهید تا سطح نانها برشته شود. اگر دوست دارید نانها شفاف شود با برس کمی روغن زیتون روی سطح نانها بمالید.
دستور شماره سه، با بهبود دهندهٔ نان BBJ
مواد لازم
آرد ۱ کیلو
شکر ۱۵ گرم
نمک ۱۲ گرم
روغن ۱۰ گرم
بهبود دهنده (BBJ) ۵ گرم
ایست یا خمیر مایه ۲۰ گرم
آب ۵۵۰ تا ۶۰۰ گرم
کنجد به میزان کافی
#1
طرز تهیه
طرز تهیه: ابتدا آرد، نمک، شکر و بهبود دهنده و خمیر مایه را با هم مخلوط میکنیم. سپس آب را کمکم میریزیم تا خمیر تشکیل شود. به مدت ۴ دقیقه خمیر را ورز میدهیم و بعد روغن را اضافه میکنیم و ۴ دقیقه دیگر ورز میدهیم و به خمبر ۱۵ دقیقه استراحت میدهیم. خمیر را چانه گیری میکنیم و به چانهها استراحت میدهیم و سپس آنها را پهن میکنیم و اجازه میدهیم تا به دو برابر حجم خود برسد. بعد آنها را داخل فر با دمای ۲۴۰ یا ۲۳۰ درجه به مدت تقریباً ۱۲ دقیقه میگذاریم تا پخته شود و البته قبل از گذاشتن در فرمی توانیم روی نانها هم از تخممرغ استفاده کنیم و روز آن کنجد هم بپاشیم.
دستور شماره چهار، با تقویت کننده آرد IBIS
مواد لازم
آرد ۴ پیمانه
نمک ۱ قاشق چایخوری
آب ولرم به میزان لازم. تقریباً نصف مقدار وزن آرد خمیر شلی را به دست می دهد.
شکر ۱ قاشق سوپخوری
تقویت کننده آرد (IBIS) ۱/۲ قاشق چایخوری
مایه خمیر تازه ۲ قاشق سوپخوری
روغن مایع ۲ قاشق سوپخوری
رومال
آرد یک قاشق سوپخوری
آب ۱/۴ پیمانه
#1
طرز تهیه
طرز تهیه:
۱- مایه خمیر را همراه با شکر درآب ولرم در ظرف مناسبی ریخته با لیسک مخلوط کنید تا در آب حل شود.
۲- نمک و سه ویک دوم آرد را همراه با تقویت کننده به مخلوط اضافه کنید، روغن مایع را اضافه نموده و خمیر را حدود پنج دقیقه با دستگاه ورز دهید.
۳- روی خمیر را بپوشانید در دمای مناسب قرار دهید بمدت یک ساعت تا حجم خمیر دو برابر شود.
۴- سپس سینی فر را چرب کرده و آرد بپاشید. خمیر را به شکل نان بربری به قطر نیم سانتیمتر پهن کنید و روی خمیر را با سرانگشت سوراخ سوراخ کنید بیست دقیقه استراحت دهید تا دوباره ور بیاید.
۵- فر را با حرارت ۴۰۰ درجه فارنهایت گرم کنید.
۶- آرد و آب را با هم مخلوط کنید و روی حرارت مرتب بهم بزنید تا پخته شود و حالت بلوری پیدا کند بگذارید سرد شود. سپس با قلم مو مخلوط را روی نان بمالید و کمی کنجد بپاشید و در طبقه وسط فر بمدت سی تا چهل دقیقه بپزید تا سطح نان کاملاً طلایی شود.
منبع : Reddit | wikibooks | wikipedia