آموزش پخت کلوچه فومن | طرز تهیه کلوچه فومن | دستور پخت برای 4 نفر
کلوچه فومن از کلوچههای سنتی ایران است که از دیرباز در شهرستان فومن تولید میشده و به نام خاستگاهش فومن به این نام معروف شدهاست. این کلوچه در سایر نقاط ایران پخت میگردد که عموماً توسط نانواهای گیلک صورت میپذیرد و همه جا با عنوان کلوچه فومن تولید و عرضه میگردد. کلوچه فومن از جمله سوغات شهرستان فومن و استان گیلان محسوب میگردد و هویت و اصالت کاملاً ایرانی دارد.در کتاب گیلان آمده است: "بازار آن [فومن] از وفور نعمت و فراوانی کالا برخوردار است. کلوچهٔ فومن که با ترکیبات خاصی ساخته میشود، از مهمترین رهآوردهای این شهر بشمار میرود"
Fooman Cookies (Koloocheh)
برای بزرگنمایی و دانلود تصویر کلیک کنید.
معرفی
کلوچه فومن نوعی کلوچه مغز دار است که از دو لایه تشکیل شدهاست. لایه داخل با لایه بیرون کامل متفاوت است و حاوی مغز گردو، جوز هندی، دارچین، هل، شکر و روغن (حیوانی) است. روی کلوچه به وسیله مهر مانندی منقوش میشود. این کلوچه در درون کوره پخت قرار گرفته و پخته میشود.
کلوچه فومن امروزه در جاهای مختلف استان گیلان پخت میشود، اما خاستگاه اصلی آن شهرستان فومن است.
این شیرینی طرفداران و علاقهمندان خاص خود را دارد و در کنار سایر جاذبههای شهر فومن نقش مؤثری در جذب گردشگران و مسافران دارد. هر گردشگر و مسافری که از شهرستان فومن گذر میکند، این کلوچه را به عنوان سوغات به شهر خود میبرد. این کلوچه از تغییر قند کلوچه و نان قندی قدیم ایجاد شده و محتویاتش آرد، تخم مرغ، شکر، روغن حیوانی، دارچین، وانیل، جوز و مغز هل هستند. روی آن با وسیلهای شبیه مهر نقش انداخته شده، درون کوره پخته میشود. این کلوچه در ۴۰ تا ۴۵ مغازه در شهر فومن تولید میشود. این کلوچه در بسته بندیهای سادهٔ مستطیلی عرضه میگردد که عدم جذابیت آن از نقطه ضعفهای آن به شمار میرود. مشتریان آن سه دستهٔ مصرف کنندگان داخل استانی، گردشگران ایرانی و گردشگران خارجی هستند.
کلوچه فومن نوعی کلوچه مغز دار است که از دو لایه تشکیل شدهاست. لایه داخل با لایه بیرون کامل متفاوت است و حاوی مغز گردو، جوز هندی، دارچین، هل، شکر و روغن (حیوانی) است. روی کلوچه به وسیله مهر مانندی منقوش میشود. این کلوچه در درون کوره پخت قرار گرفته و پخته میشود.
کلوچه فومن امروزه در جاهای مختلف استان گیلان پخت میشود، اما خاستگاه اصلی آن شهرستان فومن است.
این شیرینی طرفداران و علاقهمندان خاص خود را دارد و در کنار سایر جاذبههای شهر فومن نقش مؤثری در جذب گردشگران و مسافران دارد. هر گردشگر و مسافری که از شهرستان فومن گذر میکند، این کلوچه را به عنوان سوغات به شهر خود میبرد. این کلوچه از تغییر قند کلوچه و نان قندی قدیم ایجاد شده و محتویاتش آرد، تخم مرغ، شکر، روغن حیوانی، دارچین، وانیل، جوز و مغز هل هستند. روی آن با وسیلهای شبیه مهر نقش انداخته شده، درون کوره پخته میشود. این کلوچه در ۴۰ تا ۴۵ مغازه در شهر فومن تولید میشود. این کلوچه در بسته بندیهای سادهٔ مستطیلی عرضه میگردد که عدم جذابیت آن از نقطه ضعفهای آن به شمار میرود. مشتریان آن سه دستهٔ مصرف کنندگان داخل استانی، گردشگران ایرانی و گردشگران خارجی هستند.
تاریخچه
کلوچه سنتی فومن محصول کار زنان این منطقه بودهاست که در گذشته به صورت خانگی پخت میشدهاست. این محصول همواره از چندین سال پیش به شکل سنتی در کورههای آجری پخت میشد و با گذشت زمان، تنها مراکز تهیه و عرضه محصول بیشتر شدهاست.
در گذشته این کلوچه تنها در شهر فومن و شهرهای اطراف، شهرت داشت و در تمام مناطق کشور زیاد شناخته شده نبود تا اینکه بعد از انقلاب، مسافرتهای داخلی زیاد شد و کلوچه فومن شهرت پیدا کرد، حتی جهانگردان پس از ورود به فومن، کتابچههایی دارند که در آن عکس کلوچه فومنی به چاپ رسیده، آنها به مغازههای کلوچه فروشی مراجعه میکنند و به زبان خود «فومن کوکی» میخواهند.
کلوچه سنتی فومن محصول کار زنان این منطقه بودهاست که در گذشته به صورت خانگی پخت میشدهاست. این محصول همواره از چندین سال پیش به شکل سنتی در کورههای آجری پخت میشد و با گذشت زمان، تنها مراکز تهیه و عرضه محصول بیشتر شدهاست.
در گذشته این کلوچه تنها در شهر فومن و شهرهای اطراف، شهرت داشت و در تمام مناطق کشور زیاد شناخته شده نبود تا اینکه بعد از انقلاب، مسافرتهای داخلی زیاد شد و کلوچه فومن شهرت پیدا کرد، حتی جهانگردان پس از ورود به فومن، کتابچههایی دارند که در آن عکس کلوچه فومنی به چاپ رسیده، آنها به مغازههای کلوچه فروشی مراجعه میکنند و به زبان خود «فومن کوکی» میخواهند.
کلوچه فومن کلوچه فومن نوعی کلوچه خوشمزه مغز دار است که از دو لایه تهیه میشود لایه درونی این کلوچه با لایه بیرونی اش کاملاً متفاوت است.
مواد لازم
مواد لازم برای پخت کلوچه فومن
کنجد: به میزان لازم
آرد سفید گندم: به میزان لازم
زرده تخم مرغ: به میزان لازم
بیکینگ پودر: ۱ قاشق غذا خوری
نمک: ۱/۴ قاشق چای خوری
شیر: ۲ پیمانه
کره: ۱۲۰ گرم
مواد لازم برای قسمت میانی کلوچه
کره: ۲ قاشق غذا خوری
دارچین: ۱ قشاق مرباخوری
جوزهندی رنده شده: ۱ عدد
پودر گردو: ۲ قاشق غذا خوری
آرد سفید: ۲ قاشق غذا خوری
شکر: ۴ قاشق غذا خوری
#1
طرز تهیه
ابتدا نمک و آرد را سه بار الک کنید.
سپس کره را به آرد اضافه نمایید و مخلوط کره و آرد را هم بزنید بعد از یکنواخت شدن این مخلوط بیکینگ پودر را اضافه کنید و شیر را هم به طور آرام آرام به مخلوط مواد کلوچه اضافه نمایید مایه کلوچه را به خوبی ورز دهید.
در مرحله بعدی طرز تهیه کلوچه فومن ظرفی را به خوبی چرب کنید و خمیر ورز داده شده را در داخل ظرف قرار دهید و روی ظرف خمیر را با کمک نایلونی بپوشانید و به مدت ۶۰ دقیقه خمیر را در درون دمای اتاق بگذارید تا استراحت کند.
سپس مواد میانی کلوچه را تهیه کنید برای طرز تهیه مواد میانی کلوچه فومن ابتدا در ظرفی مناسب کره را به همراه آرد الک شده و دارچین و شکر و جوز هندی رنده شده و پودر گردو مخلوط کنید و مخلوط این مواد را با کمک دست به خوبی ورز دهید و مواد میانی را هم در دمای اتاق قرار دهید.
بعد از مدت زمان ذکر شده بر روی سطح صافی مانند سینی و یا میز کار آرد بپاشید و مداری از خمیر را بر روی سطح صاف قرار دهید. سپس با قالب گردی آن را قالب بزنید. حتماً بخوانید: طرز تهیه شیرینی چرخی بسیار خوشمزه و خوش طعم
مقداری از مواد میانی کلوچه را در مرکز خمیر قرار دهید و کنارههای خمیر را به طرف مرکز خمیر جمع کنید و کمی خمیر را فشار دهید تا مواد مابین خمیر قرار بگیرند و خمیر را از ناحیهای که فشار داده این بر روی قالب فر چرب شده قرار دهید و دوباره با دست فشار کمی را به خمیر وارد کنید تا کمی پهن شود و روی خمیر را با کمک مهر مخصوص کلوچه فومن و یا چنگال طرح بدهید.
در ظرفی زرده تخم مرغها را قرار دهید و آنها را هم بزنید و با کمک برس مقداری از زردههای تخم مرغ را بر روی کلوچه بمالید و سپس کنجد را بر روی کلوچهها بپاشید.
فر را روی دمای ۲۰۰ درجه تنظیم کنید و بعد از ۱۰ دقیقه از روشن کردن فر قالب کلوچهها را در درون فر به مدت ۱۰ دقیقه قرار دهید بعد از مدت زمان ذکر شده قالب فر را به گرم خانه فر منتقل کنید و صبر کنید تا روی کلوچهها نیز طلایی شود.
نکاتی برای پخت بختر کلوچه فومن:
برای پخت کلوچه فومن بهتر است که از شیر پر چرب یا از شیر مخلوط شده با خامه استفاده نمایید.
به جای جوز هندی می توایند در تهیه این کلوچه خوشمزه از مقداری فلفل قرمز استفاده نمایید میتوانید جوز هندی را از مواد لازم کلوچه حذف کنید.
در تهیه کلوچه فومن میتوانید برای خوش طعم کردن کلوچه دو قاشق شیر را با دو قاشق گلاب جایگزین کنید.
برای خوش طعم کردن کلوچه بهتر است مقداری زعفران را به خمیر یا مواد میانی کلوچه اضافه کنید.
اگر ترجیح میدهید که کلوچه برشته شود بهتر است که خمیر را نازک پهن کنید.
دستور شماره دو
مواد لازم برای داخل کلوچه فومن
روغن حیوانی یا کره ۲۰ گرم
روغن صاف ۹۰ گرم
روغن مایع ۳۵ گرم
شکرِ دانه درشت ۵۰۰ گرم
دارچین ۲ قاشق سوپخوری
هل ¼ قاشق چایخوری
وانیل ⅛ قاشق غذاخوری
آرد ۳۰۰ گرم
مواد لازم برای خمیر کلوچه فومن
آرد ۱ کیلوگرم
جوش شیرین ¼ قاشق چایخوری
بیکینگ پودر ⅛ قاشق چایخوری
روغن صاف قنادی ۲۴۰ گرم
روغن جامد ۴۰ گرم
روغن مایع ۵۰ گرم
زعفران آب کرده غلیظ ½ قاشق چایخوری
آب ۴۰۰ میلی لیتر
مواد لازم برای داخل کلوچه فومن
روغن حیوانی یا کره ۲۰ گرم
روغن صاف ۹۰ گرم
روغن مایع ۳۵ گرم
شکرِ دانه درشت ۵۰۰ گرم
دارچین ۲ قاشق سوپخوری
هل ¼ قاشق چایخوری
وانیل ⅛ قاشق غذاخوری
آرد ۳۰۰ گرم
مواد لازم برای خمیر کلوچه فومن
آرد ۱ کیلوگرم
جوش شیرین ¼ قاشق چایخوری
بیکینگ پودر ⅛ قاشق چایخوری
روغن صاف قنادی ۲۴۰ گرم
روغن جامد ۴۰ گرم
روغن مایع ۵۰ گرم
زعفران آب کرده غلیظ ½ قاشق چایخوری
آب ۴۰۰ میلی لیتر
#2
ابتدا سه نوع روغن را با شکر در همزن برقی میریزیم و با دور کُند میزنیم. مواظب باشید که در حین زدن مواد، شکر حل نشود، زیرا حل شدن شکر باعث خواهد شد که کلوچه شیره دهد. بعد از اینکه خوب مخلوط شدند، دارچین، هل و وانیل را هم اضافه میکنیم و در آخر، بعد از سبک شدن مواد، آرد را نیز اضافه میکنیم.
آرد، جوش شیرین و بیکینگ پودر را در ظرف بزرگ و عمیق میریزیم و مخلوط میکنیم. سپس وسط آن را گود می نمائیم.
سه نوع روغن و زعفران را وسط آرد میریزیم و مخلوط میکنیم. آب را نیز کمکم اضافه میکنیم تا مایع خمیر شود. پس از اینکه خمیر خوبی به دست آمد که به دست نمیچسبید، کمی آن را ورز میدهیم و به مدت ۲۰ دقیقه در یک ظرف در بسته قرار میدهیم تا ور بیاید.
پس از اینکه خمیر ور آمد، گلولههایی را از آن بر میداریم و با وردنه صاف میکنیم و مقداری از مواد داخل کلوچه را روی آن میریزیم و با دست جمع میکنیم و آن را به شکل گرد و تخت در میآوریم. بعد از ۵ دقیقه مُهر مخصوص این کلوچه را در آرد کرده و روی کلوچهها میزنیم. سپس مقداری تخم مرغ زده شده و زعفران روی کلوچهها میمالیم و در فر با دمای ۲۶۰ درجه سانتیگراد به مدت نیم ساعت میگذاریم.
آرد، جوش شیرین و بیکینگ پودر را در ظرف بزرگ و عمیق میریزیم و مخلوط میکنیم. سپس وسط آن را گود می نمائیم.
سه نوع روغن و زعفران را وسط آرد میریزیم و مخلوط میکنیم. آب را نیز کمکم اضافه میکنیم تا مایع خمیر شود. پس از اینکه خمیر خوبی به دست آمد که به دست نمیچسبید، کمی آن را ورز میدهیم و به مدت ۲۰ دقیقه در یک ظرف در بسته قرار میدهیم تا ور بیاید.
پس از اینکه خمیر ور آمد، گلولههایی را از آن بر میداریم و با وردنه صاف میکنیم و مقداری از مواد داخل کلوچه را روی آن میریزیم و با دست جمع میکنیم و آن را به شکل گرد و تخت در میآوریم. بعد از ۵ دقیقه مُهر مخصوص این کلوچه را در آرد کرده و روی کلوچهها میزنیم. سپس مقداری تخم مرغ زده شده و زعفران روی کلوچهها میمالیم و در فر با دمای ۲۶۰ درجه سانتیگراد به مدت نیم ساعت میگذاریم.
First Mix together baking yeast and one tablespoon of sugar and water and let it rest for 10 minutes. In a mixing bowl, mix together oil, yogurt, and 4 eggs as well as vanilla and
Ingredients
Flour, 1 kg
Solid oil, melted, 220 g
Warm water, 200 ml
Yogurt, 200 ml
Sugar, 185 g
Eggs, 5 nos
Salt, 1/2 tbsp
Baking yeast, 1 tbsp
Vanilla, 1/8 tsp
Baking powder, 1 tsp
Ingredients for the filling
Walnuts, ground, 3 cups
Nutmeg, 1 no
Cinnamon, 1 tsp
Confectioner s sugar, 400 g
Directions
First Mix together baking yeast and one tablespoon of sugar and water and let it rest for 10 minutes. In a mixing bowl, mix together oil, yogurt, and 4 eggs as well as vanilla and sugar. Also add in the prepared yeast( after 10 minutes). In a separate bowl combine baking powder, salt and flour. Add the flour to the mixing bowl gradually to get an evenly dough. Let the dough rest for 2 hours.
Now take another bowl to prepare the stuffing. Mix together all the ingredients mentioned above. Once the dough is ready, take a piece off it and spread in your palm. Stuff it with the fillings and connect the edges of the dough firmly. Spread what you made on the work surface with a rolling pin,it should be thin. Now make your desired shapes with baking tools on top of your cookies. Take a brush and rub a mixture of beaten eggs and sesame seeds all over the cookies. Put a dish filled with boiling water at the bottom of the oven and arrange cookies inside the tray. Bake them at 180 ° Celsius for 30 minutes. You can"t believe how your kids will enjoy the taste. Bon Appetit everybody!
Ingredients
Flour, 1 kg
Solid oil, melted, 220 g
Warm water, 200 ml
Yogurt, 200 ml
Sugar, 185 g
Eggs, 5 nos
Salt, 1/2 tbsp
Baking yeast, 1 tbsp
Vanilla, 1/8 tsp
Baking powder, 1 tsp
Ingredients for the filling
Walnuts, ground, 3 cups
Nutmeg, 1 no
Cinnamon, 1 tsp
Confectioner s sugar, 400 g
Directions
First Mix together baking yeast and one tablespoon of sugar and water and let it rest for 10 minutes. In a mixing bowl, mix together oil, yogurt, and 4 eggs as well as vanilla and sugar. Also add in the prepared yeast( after 10 minutes). In a separate bowl combine baking powder, salt and flour. Add the flour to the mixing bowl gradually to get an evenly dough. Let the dough rest for 2 hours.
Now take another bowl to prepare the stuffing. Mix together all the ingredients mentioned above. Once the dough is ready, take a piece off it and spread in your palm. Stuff it with the fillings and connect the edges of the dough firmly. Spread what you made on the work surface with a rolling pin,it should be thin. Now make your desired shapes with baking tools on top of your cookies. Take a brush and rub a mixture of beaten eggs and sesame seeds all over the cookies. Put a dish filled with boiling water at the bottom of the oven and arrange cookies inside the tray. Bake them at 180 ° Celsius for 30 minutes. You can"t believe how your kids will enjoy the taste. Bon Appetit everybody!